Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Severočeské muzeum vydává jubilejní, čtyřicátý přírodovědný sborník

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 13. 01. 2023 13:33

Sdílet článek

Kromě toho, že Severočeské muzeum v Liberci si letos připomíná 150 let od svého založení, slaví tato instituce i další jubileum: vyjde již čtyřicáté číslo odborného přírodovědného periodika – Sborníku Severočeského muzea zasvěceného přírodním vědám. Vyjde začátkem letošního roku a zájemcům bude k dispozici v Severočeském muzeu v Liberci.

„Kompletní řada Sborníku je dnes téměř sběratelskou raritou a dává obraz o bohaté činnosti pracovníků muzea hluboko do jeho historie,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Od vydání prvního čísla v roce 1958 se ve sborníku objevily stovky odborných prací z oborů geologie, geomorfologie, klimatologie, botaniky i zoologie ze severních Čech, recenze vydaných publikací, oslavné texty k životním jubileím významných regionálních přírodovědců a také několik nekrologů. 

V právě připravovaném čísle čtenáři naleznou  hned dvě vzpomínky věnované významným přírodovědcům, působícím především na Liberecku, kteří v tomto roce zemřeli. Jedním je Alois Čvančara, botanik a emeritní ředitel Severočeského muzea v Liberci, druhým Jan Burda, botanik a ochranář přírody, letitý pracovník Správy Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory.

Hlavní část letošního sborníku se ovšem věnuje odborným článkům, jejichž autory jsou převážně regionální badatelé. Flóru a vegetaci Chrastenského vrchu a dalších neovulkanických elevací jižně od Hamru na Jezeře zpracoval Richard Višňák, fauně čeledi vrtalkovití na Českolipsku se věnuje Miloš Černý. Několik dalších entomologických prací se zabývá výsledky výzkumu brouků významných oblastí Labských pískovců, Lužických hor a Šluknovského výběžku. Jejich autory jsou Lukáš Blažej, Petr Brůha, Pavel Krásenský, Pavel Vonička a další. Zbyněk Havelda sepsal nové nálezy kudlanky nábožné na Ústecku a Karel Schön zmiňuje neobvyklý nález nosatčíka Ischnopterapion fallens v Českém ráji a nechybí další zajímavé příspěvky.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky