Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Sídlo Libereckého kraje a Česko svítí modře

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 01. 04. 2016 12:34

Sdílet článek

Symbolickým modrým nasvícením budovy krajského úřadu a úvodní strany webových stránek se Liberecký kraj připojí k osvětové kampani „Česko svítí modře“.  Ta si klade za cíl zvýšit povědomí veřejnosti o problematice autismu. Kampaň bude probíhat od 2. dubna do 30. dubna a letos se koná už její třetí ročník.

Čelní strana budovy, od hlavního vstupu do krajského úřadu, bude nasvícena modrým světlem ze soboty 2. dubna na neděli 3. dubna a tak bude zářit celou noc. Změní se také úvodní strana webových stránek Libereckého kraje. „Kampaň rozhodně vítáme a tohle je jeden ze symbolických způsobů, jak vyjádřit podporu lidem žijícím s autismem v České republice. Připravujeme i konkrétní pomoc. Rodině z Liberecka bychom rádi darovali speciální počítač s dotykovou obrazovkou pro dva syny postižené autismem,“ říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Právě modrá je barvou komunikace, která představuje pro osoby s autismem jednu z nejzávažnějších bariér porozumění světu.

Svoji podporu lidem s poruchou autistického spektra a jejich rodinám mohou lidé vyjádřit v sobotu 2. dubna třeba modrým laděním oblečení nebo jeho doplňku.

„Krajský úřad nasvítíme modře v sobotu poprvé. Je důležité, že se k této kampani ke zvýšení povědomí o autismu připojil právě náš úřad, který má na starosti financování sociálních služeb v Libereckém kraji, tedy konkrétní pomoc autistům a jejich rodinám,“ zdůraznila náměstkyně hejtmana pro resort sociálních věcí Lenka Kadlecová. „Modrá barva je symbolem komunikace. Právě vzájemné porozumění bývá tím, co lidé s autismem často postrádají. Chceme, aby budova krajského úřadu svítila modře každý rok, aby se z tohoto gesta stala tradice,“ dodává.

Platforma NADĚJE PRO AUTISMUS – vznikající volné uskupení zástupců právnických osob i jednotlivců, kterým není lhostejný osud osob s AUTISMEM – pořádá celorepublikovou kampaň „Česko svítí modře“. Připojuje se tak k celosvětové informační kampani „Light It Up Blue!“ Kampaň startuje 2. dubna, v den, který byl OSN stanoven Světovým dnem zvýšení povědomí o AUTISMU – WAAD a potrvá do konce dubna.

Cílem kampaně je vyjádřit podporu lidem s poruchami autistického spektra (PAS) a jejich blízkým. Nabízí prostor pořadatelům akcí, se vztahem k WAAD nebo AUTISMU, realizovaných v uvedeném období, k vzájemnému propojení, seznámení, inspiraci a sdílení.

Poruchy autistického spektra – obecněji AUTISMUS – postihují dle epidemiologických průzkumů každé 68. narozené dítě. Na celém světě žije zhruba 70 milionů osob s AUTISMEM, v naší republice je to na 100.000 občanů. Jedná se o celoživotní postižení v oblasti vnímání, představivosti a sociální komunikace. V 70% se jedná o postižení kombinované. Lidé s PAS dokážou s adekvátní podporou žít plnohodnotný život a obohatit společnost svým jedinečným, originálním vnímáním světa. Jejich vzrůstající počet je společenskou výzvou.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky