Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Silnice v Rokytnici nad Jizerou se dočká rekonstrukce i nových chodníků. Kraj nyní hledá zhotovitele

14. 12. 2022

Bezmála dva a půl kilometru dlouhý úsek silnice II/294 v Rokytnici nad Jizerou bude mít zcela nový povrch a doplní ho chodníky, autobusové zastávky či opěrné zdi. Liberecký kraj nyní hledá firmu, která rekonstrukci provede. Investorem je společné s krajem i město Rokytnice nad Jizerou. Nabídková cena nesmí u projektu dohromady překročit 255.969.532,17 korun včetně DPH. Kraj očekává že by mohl na rekonstrukci získat dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu 2021–2027. Stavět by se mohlo začít na jaře příštího roku. Vybraná firma pak bude mít dvě stavební sezony na dokončení.

„Rekonstrukce silnice v Rokytnici nad Jizerou je další z ukázek dobré spolupráce obcí s krajem při přípravě dopravních staveb, které jsou důležité pro jejich obyvatele. Liberecký kraj bude investorem rekonstrukce povrchu, mostů a opěrných zdí. Město se bude finančně podílet na výstavbě chodníků či autobusových zastávek. Příprava projektu trvá víc než 10 let a já jsem rád, že můžeme počítat také s dotací z Integrovaného regionálního operačního programu,“ uvedl hejtman Martin Půta. „V Regionálním akčním plánu silnic máme k dispozici celkem 580 milionů korun, s vlastním podílem 15 % jsou tak celkové způsobilé výdaje u silnic zhruba 670 milionů.“

„Je to pro nás největší investiční akce města za řadu posledních let. Studii jsme si nechali zpracovat již v roce 2008. Úsek je už v havarijním stavu a moc mě těší, že se po tolika letech, a to především díky spolupráci s Libereckým krajem, podařilo začít výběrové řízení na zhotovitele,“ dodal Petr Matyáš, starosta Rokytnice nad Jizerou.   

Během rekonstrukce se vymění povrch vozovky, postaví nové propustky, svodidla a vodorovné dopravní značení. „Součástí projektu je i rekonstrukce čtyř mostů, výstavba dešťové kanalizace a několika opěrných zdí. Jsem rád, že se na akci bude podílet i město Rokytnice nad Jizerou. Díky němu naváže na kompletní rekonstrukci také projekt tzv. humanizace, tedy vybudování chodníků pro pěší či autobusových zastávek. Přispěje to výrazně ke zvýšení bezpečnosti v celém úseku silnice,“ doplnil Jan Sviták, statutární náměstek pro resort dopravy.  

Díky opravám se výrazně zlepšuje stav krajských silnic. Jen pro srovnání: oproti rok starému posouzení se průměrná známka na silnicích II. třídy zlepšila z hodnoty 2,71 na 2,58, u komunikací III. třídy došlo k vylepšení o jednu desetinu, a to ze známky 3,17 na 3,07. Délka krajské silniční sítě činí 2.063 kilometrů.

Nejvýznamnější plánovanou zprovozněnou dopravní stavbou v roce 2023 bude zrekonstruovaná silnice II/292 v úseku Benešov u Semil – křižovatka s I/14 (I. etapa). Liberecký kraj letos dokončil velkoplošné opravy a rekonstrukce krajských silnic v celkové délce 64 kilometrů.

logo IROP

 

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419