Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Skanzen Dlaskův statek hostí tradiční řezbářské sympozium

11. 06. 2019

Zvuky pil, dlát, brusek, vrtaček a kladívek, s jejichž pomocí vytvářejí řezbáři svá díla, budou od 12. do 15. června znít skanzenem Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova. Koná se tu další ročník tradičního řezbářského sympozia.

Turnovské Muzeum Českého ráje, jež Dlaskův statek spravuje, se tímto způsobem snaží prezentovat svým návštěvníkům řemeslo s dávnou tradicí. Dřevo bylo odnepaměti jedním z nejpoužívanějších materiálů.

„V oblasti Pojizeří bylo hlavním stavebním materiálem i materiálem pro hotovení předmětů denní potřeby. Vedle toho se však dřevo používalo k vytvoření předmětů a objektů, které sloužily k uspokojení uměleckých či citových potřeb člověka. A právě na tuto tradici navazují umělci, kteří se scházejí na Dlaskově statku. Někdy lehce, někdy s většími obtížemi přetváří kmeny lip, jasanů a dalších druhů dřevin do zcela jiné podoby a dávají jim nový život.  Každý z řezbářů má svůj osobitý styl, zdroj inspirace, případnou návaznost na rodinnou tradici. Jejich záběr je poměrně široký,“ uvedla ředitelka muzea Vladimíra Jakouběová.

V letošním roce bude součástí sympozia výstava účastníků – řezbářů nazvaná Dřevěný svět. „Řezbářská sympozia se konají již tradičně v řadě obcí a měst našeho kraje. Dřevěné sochy potom často zdobí po ukončení sympozia místo samotné. Dlaskův statek svou atmosférou přímo vybízí k umělecké práci. Věřím, že zručnost řezbářů návštěvníci náležitě ocení,“ doplnila Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Jan Mikulička
jan-mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 324
Mobil: 777 366 889