Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Skleněný výlet zpestří česnečka, pivní lázně či skřítek Střípek

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 22. 09. 2021 16:18

Sdílet článek

Nahlédnout do rozžhavené kuchyně skutečných mistrů svého řemesla je možné v řadě skláren v Libereckém kraji. Pohled na to, kterak mužné ruce naberou žhavou hmotu z pece do sklářských píšťal a začnou ji zručně zušlechťovat do ryzí a křehké krásy, se nikdy neokouká. Skláři foukají, stříhají, hladí a chladí… a výsledek jejich práce uvede každého v němý úžas.

„Po všech pandemických omezeních se všichni těšíme na další zážitky z Křišťálového údolí. A není to jen Víkend Křišťálového údolí 2. a 3. října. Po celý rok mohou návštěvníci navštívit sklářské a bižuterní provozy. A opravdu budou mít co obdivovat,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Exkurzi ve sklárně Ajeto v Lindavě lze spojit s posezením ve Sklářské krčmě a ochutnáním sklářské česnečky nebo domácího štrůdlu. K tomu mohou návštěvníci obdivovat práci mistrů sklářů opravdu zblízka, vyzkoušet ji a odnést si originální suvenýr. Novoborská sklárna Slavia zase nabízí darování zážitku v podobě foukání skla pod dohledem sklářského mistra.

Kdo chce zažít sklárnu více smysly, nechť se vydá do Harrachova. Ve sklárně Novosad a syn, která je nejstarší sklárnou na světě je možno kromě exkurze i ochutnat pivo z tamního pivovaru, popřípadě zavítat do pivních lázní.

Ceněným vývozním artiklem byly a jsou české vánoční ozdoby. Návštěvníky firmy Rautis v Poniklé okouzlí starobylá krás ozdob z dutých perliček a šikovnost těch, kteří je dodnes vyrábějí. Při exkurzi je k vidění celý proces výroby od ručního foukání přes stříbření a barvení až po montáž ozdoby. Se svou výrobou vánočních ozdob ze skleněných foukaných perliček firma nedávno uspěla v zápisu na seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO.

Při putování sklářským krajem nelze minout Jablonec nad Nisou. Kromě toho, že tamní Muzeum skla a bižuterie dokumentuje nekonečný příběh jablonecké bižuterie od jejího zrození po současnost, se ve městě nachází i Centum Palace Plus – největší prodejna bižuterie ve střední Evropě. Na 700 m² se v ní nabízí bezmála pět tisíc druhů bižuterie od 32 regionálních firem.

Ani děti nepřijdou nazmar. V Železném Brodě si pro nejen pro ně přichystali putování Po stopách skleněného skřítka. Některé firmy nabízejí čtvrteční 10 % slevu na nákup zboží, jiné zase sklářskou dílničku. Kdo navštíví v rámci akce Zimní sklářské čtvrtky minimálně šest míst z dvanácti a získá od jednotlivých firem otisk razítka do hrací karty, obdrží na Turistickém informačním centru v Železném Brodě postavičku skřítka Střípka. Razítka lze sbírat i po dobu několika čtvrtků, není podmínkou nasbírat je všechny za jeden jediný den.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky