Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Skleníky v liberecké botanické zahradě se dočkají obnovy

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 06. 03. 2024 11:11

Sdílet článek

Více než 20 let staré opláštění skleníků v liberecké botanické zahradě se dočká obnovy. Liberecký kraj poskytne na tento projekt celkem 2.160.000 korun mimo běžný rozpočet organizace. Nové skleníky bude mít botanická zahrada ještě letos, s nejvyšší pravděpodobností už na konci října letošního roku.

Opláštění skleníků v botanické zahradě je v nevyhovujícím stavu. Je poškozené UV zářením, má mnoho prasklin v plexiskle, které navíc zarůstá mechem. Netěsní tam také střechy i okna. Rozhodli jsme se proto vyhovět žádosti pana ředitele Václava Lenka o účelový příspěvek mimo rozpočet organizace a poskytneme botanické zahradě na obnovu skleníků 2.160.000 korun,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Výměny se dočká celé opláštění pěstebních skleníků č. 8, 9 a 10. Zároveň se nainstaluje nová stínící clona s tepelně izolačními vlastnostmi, což uspoří energii zejména v zimním období. Skleníky č. 8 a 9 doplní větrací okna pro lepší termoregulaci v období letním.

V rámci modernizace botanické zahrady budou kromě dokončení první etapy rekonstrukce opláštění depozitního skleníku pokračovat práce na vytvoření generelu rozvoje zahrady, do nějž vedení botanické zohlední mimo jiné i výsledky studie hospodaření s vodou a výsledky prověřovací studie zahradních architektů. Vedle těchto technických akcí plánuje botanická zahrada několik výstav a akcí pro návštěvníky – Ledová města, výstavy jarních cibulovin, kaktusů, účast v rámci Crystal Valley Week a další.

„Zřídili jsme též nové oddělení edukace, které se zaměřuje na vzdělávání děti z mateřských a základních škol. Tomu budou odpovídat vzdělávací programy, které nyní připravujeme a chystáme na spuštění do plného provozu od září 2024. Současně oddělení edukace připravuje příležitostné programy jako doplnění některých výstav. Další oblasti jsou propagace a marketing, do kterých budeme letos hledat novou personální posilu. Společně pak budeme usilovat o vypsání soutěže na nové logo a vytvoření nové ucelené grafické identity,“ dodal Václav Lenk, ředitel Botanické zahrady Liberec, kterou vloni navštívilo 69.807 lidí.

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky