Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Skok přes kůži. Českolipská muzejní noc představí hornictví

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 06. 06. 2022 15:58
  • Kultura

Sdílet článek

Muzejní noc se po dvou ročnících vrací v červnovém termínu a do celého klášterního areálu. Tradiční akce Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě ve spolupráci s městem Česká Lípa se uskuteční v pátek 10. června. Devatenáctý ročník naváže na nově otevřenou stálou expozici Těžba uranu na Českolipsku a ponese se v duchu hornictví.

„Celou akci zahájí průvod, který v 18 hodin vyrazí z městského parku před radnici na Masarykovo náměstí, kde hornické procesí obdrží klíč od města. Následně se průvod se zástupci cechu hornického a s koňmi taženým kočárem vydá do muzea a přilehlých klášterních zahrad,“ uvedla Vlaďka Procházková, vedoucí oddělení výstav, výchovy a propagace Vlastivědného muzea a galerie.

Kromě nevšedního pohledu do všech muzejních expozic pořadatelé pro návštěvníky připravili kulturní program, který se z části dotýká právě tradicemi opředeného hornictví, ukázku slavnostního pasování do cechu hornického – takzvaný skok přes kůži, ukázky báňské záchranné techniky a možnost vyzkoušet si praktické dovednosti báňských záchranářů.

Pro děti organizátoři uchystali tovaryšskou stezku na Rajském dvoře se čtyřmi stanovišti, jimiž budou kovář, mincířka, rýžování zlata a jízda s tratárkem. Záštitu a odborný dohled poskytnou Hornicko-historický spolek pod Ralskem a středisko Závodní báňské záchranné stanice Hamr na Jezeře.

„Českolipsko je neodmyslitelně spjaté s hornickou činností. I když je to už minulost, stále tu žije řada lidí, kteří v této oblasti pracovali a mají s ní spojené své vzpomínky,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Hudebního programu se zhostí dechová hudba Mostečanka se svým hornickým repertoárem a Jazzová farma českolipské Základní umělecké školy. Dvě loutkové pohádky a jedna interaktivní pohádka potěší děti i dospělé. Závěr večera vyvrcholí ohňovou a světelnou show.

Ani letos nebude chybět občerstvení: pražené mandle, sýrové pochoutky, sladké i slané palačinky, valašské frgále a staročeské speciality; v přízemí hlavní budovy bude k ochutnání hornické kuchyně. K pití bude možné okusit například medovinu, kávu či míchané alko i nealko koktejly. Vstupenka z muzejní noci umožní také vstup do Šatlavy – archeologického muzea Českolipska.

 

Program Muzejní noci

18.00 Hornický průvod z městského parku
19.00 Otevření Hornické muzejní noci
19.30 Chůdaři – klášterní zahrada
19.30 Hornická loutková pohádka – galerie Jídelna
20.00 Mostečanka (hornický dechový orchestr) – klášterní zahrada
20.45 Skok přes kůži – klášterní zahrada
21.15 Verbováníčko (interaktivní pohádka) – klášterní zahrada
22.00 Jazzová farma ZUŠ Česká Lípa – klášterní zahrada
22.00 Hornická loutková pohádka – galerie Jídelna
22.30 Chůdaři – klášterní zahrada
23.00 Ohňová a světelná show – amfiteátr

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky