Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Slavnosti Města Desná již tuto sobotu v areálu Riedelovy vily

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 09. 09. 2015 15:14

Sdílet článek

Opět po roce se v Desné v Jizerských horách budou konat slavnosti. Areál Riedelovy vily zaplní v sobotu 12. září stánky s dobrotami doma i jinde vyrobenými a regionálními výrobky. Svoje dovednosti i skvělou kuchyni představí desenské spolky a sdružení. Připraven je i turistický okruh nebo soutěž o nejlepší štrúdl či hubník. Celá akce se koná pod záštitou náměstka hejtmana Libereckého kraje Marka Pietera.

„Vstupné na slavnosti je dobrovolné. Pokud návštěvníci zaplatí alespoň 20 Kč, obdrží los, který bude zařazen do slosování o hlavní cenu slavností. Ta se bude losovat v 17 hodin a výhrou je tandemový let na tříkolce nad Jizerskými horami,“ vysvětluje Lenka Neumannová, hlavní organizátorka slavností.

Program začíná v 9.30 hodin a jako první se představí Desenská dechovka. Následovat budou taneční vystoupení dětí ze základní školy nebo blok písní country kapely Severák. Kolem poledne předvede Street Fighting Methods metody výcviku sebeobrany a následovat budou ukázky výcviku psů. K poslechu pak zahraje Swing grass revival. O divadelní část odpoledne se postará DS Vojan - Mladá haluz a sportovní klání nejen ve sjezdu i slalomu zajistí pracovníci Ski areálu Černá Říčka. K večerní pohodě a posezení přispěje Kapela Svijanka Ládi Petříčka.

Od 10 do 14 hodin je pro malé i velké návštěvníky připraven asi tří kilometrový okruh kolem Desné, kde si Klub českých turistů, společně s Divadelním spolkem Vojan - mladá haluz, připravily naučná zastavení s otázkami z historie města a jeho okolí. Každý účastník bude následně odměněn.

Chybět nebude ani soutěž kuchařek a kuchtíků o nejlepší hubník či štrúdl, do které se může se svým dílkem přihlásit kdokoliv. „Štrúdl budeme péct v případě nepřítomnosti hub v jizerskohorských lesích a vítěz získá poukaz na wellness ve Studiu Fit Jablonec nad Nisou,“ přibližuje Neumannová.

Připravený je také bohatý doprovodný program - ukázky řemesel, prodej výrobků a tvůrčí dílny – ražené mince, sklo, keramika, malovaný porcelán, práce kováře, vinuté perle a skleněné korálky, paličkovaná krajka, textilní batika, malování na obličej a tělo, výrobky z textilu, dřevěné a textilní hračky, příze z ovčí vlny, ozdoby a šperky z bižuterie, drahé kameny, výrobky z chráněných dílen; košíky; obrázky; med, medovina a včelí produkty; zdobené perníky; květiny - skalničky, trvalky, okrasné dřeviny, ochutnávky kávy, čaje a vín…

V rámci slavností města bude v Riedelově vile ke zhlédnutí výstava obrazů Evy Vágnerové. „Dále si návštěvníci v hlavním sále budou moci prohlédnout Desenské noviny od roku 1993 nebo výstavu trofejí zvěře, kterou zajistí Myslivecké sdružení Kořenov – Desná,“ dodává Neumannová s tím, že sdružení myslivců dále připravilo ukázku sokolnictví a dravců nebo střelbu ze vzduchovky.

U hasičské zbrojnice v Desné II (naproti areálu Riedelovy vily) bude ke zhlédnutí hasičská technika s komentovanými prohlídkami. Ve sportovním areálu se bude od 9 hodin konat II. ročník fotbalového turnaje pro nejmenší v kategorii přípravek „O pohár starosty města“.

A chybět nebude ani myslivecká kuchyně, občerstvení od hasičů, bramboráky a dršťková polévka ze Slunečnice, perníky, medovníky, koláče, skopové maso na grilu, klobásy, salámy a nápoje během celého dne.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky