Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Smědava je pro běžkaře dostupnější spíše autobusem

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 18. 01. 2019 00:00

Sdílet článek

V rámci aktuálních sněhových podmínek v okolí Smědavy nad Bílým Potokem se dá předpokládat, že při trochu lepším počasí se během následujících víkendů budou objevovat na parkovišti a přilehlé komunikaci II/290 Hejnice - Smědava problémy s kapacitou a jízdou nahoru na horskou chatu.

Důvodem je zúžený profil komunikace kvůli sněhovým bariérám, menší kapacita parkoviště kvůli ohromným mantinelům na okrajích a hlavně zájmu běžkařů o toto nástupní místo na Jizerskou magistrálu. „Proto žádáme a apelujeme na lyžaře, aby pokud možno využili služeb skibusu, který na Smědavu jezdí každý víkend,“ říká starosta Hejnic Jaroslav Demčák. Spoj jede v časech 9:25 hod, 10:25 hod, 13:25 hod a 16:25 hod z Hejnic. Jízdné je 25 korun. Mimo spoje v 10:25 hod z Hejnic je to autobus jedoucí již z Frýdlantu s napojením na vlaky z Liberce. „A máte větší jistotu, že nahoru dorazíte a nemusíte řešit, že nemáte kde zaparkovat,“ doplnil Demčák.

Taktéž varujeme před parkováním na uvedené komunikaci před vlastním dosažením Smědavy, protože řidič porušuje pravidla silničního provozu o ponechání zbylého prostoru na komunikaci či zákazu zastavení ve směru od Smědavy dolů a vystavuje se nebezpečí finančního postihu v podobě pokuty od policie. Stejně jako může zablokovat možnost projetí sněhového pluhu či uvedeného autobusu.
Starosta Demčák navrhuje milovníkům bílé stopy, aby se případně mezi sebou domluvili a jelo jich nahoru několik jedním autem. Také je podle něj je vhodné vyrazit případně déle než na nejexponovanější běžeckou dobu což je kolem 10. až 12. hodiny. „Děkujeme za pochopení. Zároveň nyní jednáme i s KORID LK ohledně možného posílení dopoledních autobusových spojů na Smědavu kvůli uspokojení kapacity. Nyní se plány na kompletní vyřešení dopravní situace na Smědavě teprve začínají připravovat, takže tak jednu až tři sezóny ještě asi velké změny nehrozí,“ uzavírá starosta Hejnic.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky