Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Smržovská Sněženka pořádá hned dvě unikátní výstavy, dětem zazpívá i Jan Kryl

Mgr. Langer Jiří

  • 02. 11. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5784|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Výstava osmi pláten, které namalovaly postižené děti při pobytu v Evropském výtvarném centru Sněženka ve Smržovce, pořádá v Městském divadle ve foyer  Jablonci nad Nisou pod názvem „Náš svět“ Občanské sdružení Unikátní projekty. Návštěvníci Evropského výtvarného centra Sněženka pak mohou od 7. listopadu přímo v sídle sdružení ve Smržovce zhlédnout výstavu historických fotografií z knihy Hledání – 100 let Jedličkova ústavu v Liberci. Na vernisáži zde pro zvané hosty o den dříve zahraje písničkář Jan Kryl.

„Výstava v Jablonci se koná v rámci pořadu Společně nejen na jevišti. V sobotu  3. listopadu od 18 hodin se uskuteční v Městském divadle komponovaný večer, v němž vystoupí lidé z našeho regionu se zdravotním nebo sociálním handicapem. Tohoto večera se také Sněženka zúčastní,“ uvedl nejbližší program unikátního zařízení, které vzniklo v roce 1998 jeden ze zakladatelů Jiří Hladík.

EVC Sněženka nedávno navštívil také hejtman Petr Skokan, který si ve Smržovce prohlédl centrum s 24 lůžky, společenským sálem, jídelnou a výtvarnými dílnami.

Podle Jiřího Hladíka je financování celého zařízení je každý rok složitější.  Pokud peníze rozdělovala ministerstva, dostávala Sněženka kolem 1.mil. Kč, po přechodu na kraje se dotace těmto zařízením snížila na 400. tisíc korun a v letošním roce v souvislosti s novým sociálním zákonem na absolutní nulu.

 „Kraj po intervenci radní LK pro sociální věci Hany Králíčkové věnoval příspěvek sto tisíc korun, což ale nestačí, neboť sponzorské dary se dnes stále hůře shánějí. Také Projekt Evropské unie EQUAL, do kterého je Sněženka zapojena, funguje s obtížemi, neboť  vyplácení peněz se často zdrží o deset i více měsíců,“ připomněl Hladík s  tím,  že navíc chybějí investiční prostředky, cca 7 - 10 mil. Kč, na dokončení rekonstrukce budovy z roku 2002, aby vyhovovala i těžce tělesně postiženým dětem.

Přesto do Sněženky jezdí  na týdenní pobyty tělesně, zrakově i mentálně postižené děti z celé České republiky, Slovenska a dalších zemí děti rády  a ty, které tu již byly, se vždy těší na další pobyt a na novinky, které pro ně pracovníci Sněženky připravili.

„Kolem padesáti procent ubytovaných je z Libereckého kraje, žel, potíže s financováním pobytů dětí v našem zdravém prostředí má už třeba i liberecký Jedličkův ústav,“ upozornil druhý ze zakladatelů Luboš Vejražka.

„Děti z Jedličkova ústavu však na vernisáž fotografií a zpívání bratra Karla Kryla Honzy určitě  6. listopadu k nám na Sněženku přijedou,“ dodal.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky