Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Sněm SOLK opět jednal na kraji například o metodice čerpání prostředků z Fondu solidarity EU

Šírová Květa

  • 27. 01. 2012 14:32
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Sdružení obcí Libereckého kaje se včera opět sešlo v sídle Libereckého kraje za účasti náměstků hejtmana LK Víta Příkaského a Radka Cikla a radního Jaroslava Podzimka (všichni ČSSD). V rámci zasedání byla starostům obcí například přestavena metodika čerpání finančních prostředků z fondu solidarity EU. Starostové obcí byli dále informováni o vyhlášení Grantových fondů LK apod.  

Jedním z hlavních témat sněmu bylo čerpání finančních prostředků z fondu solidarity EU. Náměstek hejtmana LK Vít Příkaský informoval starosty povodněmi postižených obcí o možnosti čerpání financí, a to prostřednictví výzev, které budou vyhlášeny ve třech kolech. Dále sdělil pravděpodobný termín vyhlášení výzvy Grantového programu LK G-17 Programu obnovy venkova a to na 26. 3. – 27. 4. 2012. Třetím příspěvkem byla pozvánka na seminář pro žadatele Globálních grantů, operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost, který se bude konat 6. 2. v konferenčním sále KÚ LK. Následně 8. 2. se vyhlásí zřejmě poslední výzva z tohoto programu.

Dalším tématem bylo vyhlášení Grantových programů LK G – 6 (Program podpory ekologické výchovy a osvěty), G – 7 (Program podpory ochrany přírody a krajiny) a G – 8 (program podpory péče o zvířata v nouzi) na rok 2012. O těch informoval radní Jaroslav Podzimek a zároveň upozornil na Program vodohospodářských akcí. Dále informoval o vydání publikace „50 let zemědělství na Liberecku“, jejíž křest proběhl ve středu 25.1.2012 v sídle kraje a pozval přítomné na 14. ples zemědělců a potravinářů, který se koná 17.2.2012 v KD v Liberci. Také upozornil na nový „Kalendář vzdělávacích akcí“, který v těchto dnech vychází. Jeho obsahem je průřez jak zemědělských, tak ekologických akcí, které se v roce 2012 konají v Libereckém kraji.

Náměstek hejtmana LK pro školství, mládež, tělovýchovu a sport Radek Cikl představil priority Libereckého kraje v oblasti vzdělávání pro rok 2012, jimiž jsou:

Ø      zvyšování kvality vzdělávání

Ø      efektivita vynakládaných zdrojů.

Informoval o výsledcích studentů LK ve společné části státních maturit v roce 2011 s tím, že pro zlepšení úrovně bude třeba najít platformu spolupráce mezi krajem a základními školami zřizovanými městy a obcemi. Dalším tématem byla informace o snaze LK zlepšit úroveň objektů a vybavení krajských vzdělávacích zařízení, zejména středních škol. Náměstek rovněž informoval o přípravě koncepce speciálního školství v kraji, na níž odborníci pracují a k níž se budou moct vyjádřit i obce, které zřizují např. praktické či speciální školy. Velkým a společným tématem kraje, měst a obcí bude oponentura k představenému návrhu MŠMT na reformu financování regionálního školství. Posledním a nejobsáhlejším tématem byla novela školského zákona a z ní vyplývajícího vyhlašování konkurzů na ředitele škol, kteří k 1. 1. 2012 byli ve funkci déle než 6 let. Náměstek Cikl seznámil členy sněmu s názorem LK na tuto problematiku a doporučil pro možné zjednodušení organizace konkurzů spolupráci obcí v rámci jednotlivých obcí s rozšířenou působností, což pomůže zejména účasti zástupců ČŠI a KÚLK v konkurzních komisích.

Dále byl na sněmu představen projekt odpadového hospodářství a bioodpadu ve spolupráci Libereckého kraje s okresem Görlitz a vystoupilo několik členů z partnerských organizací.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky