Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Socha Panny Marie Immaculaty v Jablonném se dočkala restaurování i díky penězům z kraje

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 30. 06. 2020 15:46
  • Rozvoj

Sdílet článek

Kompletní zrestaurování sochy Panny Marie Immaculaty v Jablonném v Podještědí podpořil z dotačního fondu 7.2 Záchrana a obnova památek Liberecký kraj. Na obnovu této plastiky putovalo z fondu 81 541 korun. Pískovcová socha stojí nedaleko domu čp. 239 po pravé straně Lidické ulice směrem z centra Jablonného v Podještědí do Mimoně.

„Jedná se o drobnější památku, ale právě takové drobnější plastiky v krajině, obcích a městech odkazují na historii těchto míst, jsou dokladem doby a také významnými dominantami veřejného prostoru,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Socha pochází zřejmě z druhé čtvrtiny 18. století a představuje velmi kvalitní doklad vrcholně až pozdně barokního sochařského díla mimořádné kvality odkazující k následníkům a pokračovatelům díla M. B. Brauna.

Na čelní stěně střední části podstavce je reliéf sv. Josefa s Ježíškem na klíně. Sedící Pěstoun Páně je zachycen v obvyklém odění dlouhého spodního roucha a v podobě zralého muže s vousem a delšími vlasy. Svou hlavou se láskyplně sklání k malému Ježíškovi. Sv. Josef ve své levici drží u těla svůj obvyklý atribut veliké rozkvetlé lilie. Nástavec pak obsahuje nápisy IESUS // MA(R)IA // IOSEPH.

Vysoká a štíhlá vrcholová figura Panny Marie stojí na půlměsíci a zároveň na těle a hlavě draka, symbolizujícího hřích. Její hladká, mladistvá usměvavá tvář, lemovaná dlouhými vlnitými vlasy spadajícími na záda, směřuje vzhůru k nebesům.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky