Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Sociálním službám rozdělí kraj 10 milionů korun

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 29. 07. 2020 12:26
  • Sociální

Sdílet článek

Deset milionů korun ze svého rozpočtu uvolní Liberecký kraj na pomoc sociálním službám. Tyto peníze zajistí chod organizací v prvních třech měsících následujícího kalendářního roku do doby, než jim přijde dotace z ministerstva.

Peníze obdrží neziskové organizace, za nimiž nestojí žádný zřizovatel. „Jsem rád, že jsme se postupem času dopracovali k tomuto systému, díky němuž nemusí poskytovatelé služeb být v nejistotě a mít peníze na provoz počátkem roku do té doby, než získají dotaci od státu. To je třeba až v březnu nebo dubnu,“ uvedl hejtman Martin Půta.

„V prosinci mívají obvykle organizace svůj příspěvek vyčerpaný a nedisponují rezervou, kterou by mohly použít na provoz v prvních měsících dalšího roku. Tudíž by některé služby musely omezit nebo dočasně zrušit. Proto jim Liberecký kraj už několik let pomáhá penězi ze svého rozpočtu. Původně se jednalo o pětimilionovou částku, nyní je to 10 milionů,“ doplnil Pavel Svoboda, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.

Celkem se na odboru sociálních věcí Krajského úřadu Libereckého kraje sešlo 101 žádostí o dotaci v celkové výši 22.929.367 korun. Čtyři z nich nesplnily podmínky a tak se desetimilionová částka rozdělí mezi 97 žadatelů napříč krajem. Jsou mezi nimi organizace věnující se terénním programům a odlehčovacím službám, nízkoprahová zařízení, poskytovatelé pečovatelských služeb i provozovatelé chráněného bydlení.

„Podporu obdrží například liberecká Oblastní charita nebo Advaita, Hospic svaté Zdislavy, organizace Maják z Hrádku nad Nisou, Fokus Liberec a Fokus Turnov, Tyfloservis, nízkoprahové zařízení Lampa z Mimoně či Centrum pro zdravotně postižené Libereckého kraje,“ prozradil Svoboda.

Odbor sociálních věcí Krajského úřadu Libereckého kraje navíc zavedl spravedlivější systém pro určení výše finanční podpory. Registrované sociální služby obdrží dotaci podle výše úvazků pracovníků v přímé péči a u některých služeb bude použito specifické bonifikační kritérium.

„Do budoucna se jeví jako nutné zajistit pro sociální organizace víceleté financování s jasným podílem státního rozpočtu a rozpočtů krajů a obcí,“ uzavřela statutární náměstkyně hejtmana pro ekonomiku, správu majetku a informatiku Jitka Volfová.

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky