Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Sociálním službám rozdělí kraj 50 milionů korun

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 17. 05. 2023 11:16
  • Sociální

Sdílet článek

Padesát milionů korun ze svého rozpočtu uvolní Liberecký kraj na pomoc sociálním službám. Tyto peníze zajistí chod organizací v prvních několika měsících následujícího kalendářního roku do doby, než jim přijde dotace z ministerstva. Žádat o dotace bude možno během srpna.

Peníze obdrží služby s výjimkou příspěvkových organizací, za nimiž nestojí žádný zřizovatel. „Jsem rád, že jsme se postupem času dopracovali k tomuto systému, díky němuž nemusí poskytovatelé služeb být v nejistotě a mít peníze na provoz počátkem roku do té doby, než získají dotaci od státu. To je třeba až v březnu nebo dubnu,“ uvedl hejtman Martin Půta.

„Kraj si je vědom toho, že organizace působící v sociální sféře se potýkají s dlouhodobým podfinancováním. Těchto padesát milionů korun představuje pomocnou ruku, kterou jim kraj podává. Těší mne, že se částka poskytovaná těmto organizacím neustále zvyšuje – od pěti a deseti přes třicet až k padesáti milionům. V dalších letech bychom rádi usilovali o její další navýšení, neboť se zvyšuje i počet poskytovaných služeb,“ doplnil Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.

Z padesátimilionového příspěvku bude použito 56 % na služby sociální prevence, 40 % na služby sociální péče a 4 % na služby odborného sociálního poradenství. Současně bude maximálně 25 % z celkového objemu určeného na dotační řízení použito na bonifikační kritérium.

Žádost o finanční podporu z rozpočtu Libereckého kraje je možné podat v termínu od
7.  srpna do 18. srpna tohoto roku. „Žádosti mohou organizace zasílat pouze v elektronické podobě prostřednictvím systému Veřejná finanční podpora. Hodnotit se bude ve dvou fázích – nejdříve se zkontrolují formální náležitostí žádostí a poté bude následovat věcné hodnocení
a bonifikace u vybraných služeb,“
popsal náměstek Tulpa.

Výplaty finanční podpory budou následovat poté, co rozdělení dotací schválí orgány kraje, tedy v lednu příštího roku.

 

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky