Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

SOŠ Liberec zavádí nový učební obor – dlaždické práce

Mgr. Langer Jiří

  • 19. 04. 2013 14:58
  • Školství

Sdílet článek

 

Na pozvání ředitele Střední odborné školy v Liberci Milana Adamce navštívil dnes hejtman LK Martin Půta učebny, jídelnu, internát a tělocvičnu školy v Jablonecké ulici.

Ředitel hejtman informoval o historii i současném stavu školy, o nových oborech i o praktické činnosti žáků a podobně.

Dokážeme přispět do našeho rozpočtu za pronájmy prostor, ubytováním hostů, rautovými akcemi a dalšími službami kolem 8 miliónů korun ročně,“ prozradil ředitel s tím, že veškerý zisk i úspory, například za elektřinu nebo plynu, jsou okamžitě investovány ve prospěch školy a žáků, který je letos 335 v 9 různých učebních oborech.

„Letos přibude další obor – dlaždičské práce, o který je mezi podnikateli velký zájem,“ dodal.

Podle ředitele hodlá škola v budoucnu vytvořit speciální psychologicko – pedagogické centrum pro více či méně vzdělavatelné žáky a žáky s handicapem, včetně založení mateřské a základní školy.

Hejtman na závěr návštěvy ocenil moderní přístup učitelů k výuce a velkou perspektivu školy. Prohlédl si strojírenské dílny, některé speciální učebny a také  zahradnictví, ze kterého si odnesl jako dárek čerstvě utržený citrón.

„Citrus je zcela jistě bez jakýchkoli škodlivých látek, stejně jako jiná zelenina, kterou tu pěstujeme,“ zdůraznil s úsměvem ředitel.

Historie školy

Škola byla založena k 1. 9. 1961 jako Zvláštní učňovská škola v Liberci – Růžodole pro další vzdělávání žáků zvláštních škol jako první zařízení tohoto typu v libereckém regionu. Novodobá historie školy se počíná listopadem 1996, kdy byla uvedena do provozu první část nového areálu učiliště – hlavní budova školy pro teoretickou výuku na adrese Jablonecká ulice 999. Dalším významným datem je 1. 9. 2000, kdy v tomto areálu bylo otevřeno nové školní zahradnictví, tzn. moderní komplex skleníků a učeben a prodejna výpěstků pro veřejnost. Odborné učiliště se v průběhu let profilovalo z původně regionálního školského zařízení na spádovou speciální školu pro zdravotně znevýhodněné žáky i ze vzdálenějších okresů a jiných krajů republiky.  Potřeba moderního internátního ubytování byla naplněna realizací 3. etapy výstavby areálu. 3. září 2001 byl zprovozněn internát, včetně školní jídelny. Stavební ruch v celém prostoru stávajících školních objektů na nové adrese v Jablonecké ulici ani tehdy neustal a v únoru r. 2002 byla dokončena zatím poslední etapa stavby – komplex dílen pro odborný výcvik a tělocvična.

 

Předpokládaný počet přijímaných uchazečů pro šk. r. 2013/2014

Název oboru vzdělání (dle ŠVP)

Počet přijímaných žáků

Kuchařské práce 6551E01

32 ž.

Šití oděvů 3159E01

16 ž.

Zahradnické a floristické práce 4152E01

24 ž.

Malířské a natěračské práce pro stavební výrobu 3657E01

16 ž.

Zednické práce 3667E01

16 ž.

Zámečnické práce a údržba 2351E01

24 ž.

Dlaždičské práce 3651E01

16 ž.

Provozní služby 6954E01

24 ž.

Praktická škola dvouletá 7862C02

12 ž.

Obchodní škola 6351J01

12 ž.

Praktická škola jednoletá

8 ž.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky