Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Souhlas s prodloužením těžby v polském dole Turów je pro Liberecký kraj zklamáním

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 29. 04. 2021 15:10
  • Turów

Sdílet článek

Provozovatel polského hnědouhelného dolu Turów, který leží v těsném sousedství státních hranic, dnes získal licenci k pokračování těžby až do roku 2044. Liberecký kraj dlouhodobě jednal s polskou stranou o co nejmenších možných dopadech vlivu těžby na přilehlé české území. Kraj také podpořil žalobu České republiky, kterou na Polskou republiku podala k Soudnímu dvoru Evropské unie v záležitosti rozšiřování těžby. Podle české strany nebyl proces rozšíření těžby proveden a projednán v souladu s platnou evropskou legislativou.

„Dnešním rozhodnutím pokračují kroky, které nebyly a nejsou v souladu s evropským právem. Proto o nich bude na základě žaloby České republiky rozhodovat Evropský soudní dvůr,“ uvedl Martin Půta, hejtman Libereckého kraje. „Věřím, že porušování unijní legislativy nebude přehlédnuto a polský investor dál nebude ignorovat oprávněné požadavky českých obyvatel žijících na českém státním území, v těsné blízkosti dolu.“

Liberecký kraj i Ministerstvo životního prostředí zajistilo v blízkém okolí polského dolu měření hluku i hladiny podzemní vody. Vliv dolu je v mnoha případech negativních dopadů na okolí prokazatelný. „Škody, které způsobuje nejen na našem území dosavadní činnost dolu, jsou nesporné a doložitelné. Není dobré, že v tom bude polská strana dál bezohledně pokračovat. Mohla by například využít peníze evropské unie na přechod k zelené energii a nepoškozovat dále krajinu a kvalitu života všech, včetně polských zaměstnanců,“ uvedl Václav Židek, člen rady kraje zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova. „Ostatně i na polských sociálních sítích téměř polovina lidí volá po ukončení těžby uhlí v regionu. Vidí přechod na udržitelnou energetiku jako novou ekonomickou příležitost.“

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky