Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Spejbl, Hurvínek, Jů i Hele. Loutková výstava v Severočeském muzeu zavede až za hranice animace

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 14. 03. 2024 11:31
  • Kultura

Sdílet článek

Za hranice animace: Voděná loutka v českém filmu. Tak se jmenuje nová výstava v Severočeském muzeu v Liberci, kterou pořadatelé uchystali ve spolupráci s organizátory filmového festivalu Anifilm. Expozice jako první uceleně zkoumá fenomén voděných loutek v české kinematografii. K vidění bude od 14. března do 2. června ve Velkém sále v přízemí muzea a doplní ji doprovodný program.

K vidění budou nejen samotné loutky, ale také dekorace, celé scény, výtvarné návrhy, skici či filmové plakáty od výtvarníků a výtvarnic, jakými jsou Jan Švankmajer, František Antonín Skála, Jakub Dvorský či Bára Čechová.

„Je zajímavé, jak natáčení s divadelními loutkami prostupuje českou kinematografií. Objevuje se hned na začátku třicátých let dvacátého století, kdy se na plátno dostává divadelní dvojice Spejbl a Hurvínek,“ řekl kurátor výstavy David Kubec. „Přes kultovní filmy Jana Švankmajera a televizní loutky, iluzivní i neiluzivní, se výstava překlene do současné kinematografie. Tam už na diváky čekají známé loutky z filmu Kuky se vrací nebo Malý pán, ale také rarity, jako jsou charaktery z pozapomenutého filmu Chcípáci, který natočil divadelní soubor Buchty a loutky.“

Na výstavě si tak návštěvníci prohlédnou mimo jiné vzácné loutky Spejbla a Hurvínka, Mefista, Kašpárka a scénu ze Švankmajerovy Rakvičkárny, ale také českou odpověď na americké The Muppets – Jů a Hele ze Studia Kamarád. Nejobjemnější část výstavy tvoří loutky a celé scény z filmů Malý pán a Velký pán režiséra Radka Berana. Krom hlavních i vedlejších postav filmu si návštěvníci prohlédnou laboratoř pana Drobného, Majolenčin lesní kiosek, Stodolodílnu či interiér knihovny.

Protipólem k těmto exponátům je pak instalace Televize Estráda, punkového uskupení, které využívá ve své tvorbě právě voděné loutky. Televizi Estráda založili v roce 2018 mladí tvůrci a studenti z oblasti animovaného filmu. Jejich tvorba staví na neučesané estetice a anticharismatu účinkujících postav, které na výstavě obydlí prostor kaple a návštěvníci si je budou moci prohlédnout zblízka.

„Výstava je vlastně předzvěstí Mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm. Předpokládám, že vzbudí velký zájem návštěvníků napříč generacemi. Vždyť kdo z nás nepropadl kráse loutek. Pronikat do alchymie tvorby animovaného filmu, to je navíc velké dobrodružství,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výstava vedle zlomových filmů, klíčových tvůrců a moderních přístupů mapuje i technologickou šíři voděných filmových loutek. Zahrnuty jsou klasické marionety voděné shora, spodové loutky jako maňásci či javajky, neiluzivní loutky, ale i loutky větších rozměrů, které herci ovládají zezadu či zevnitř. Pocházejí povětšinou z Muzea loutkářských kultur v Chrudimi, dále z České televize, Muzea Cheb, část je ze soukromých sbírek a mnohé z loutek jsou vystavené úplně poprvé.

Výstava je časově sladěná s premiérou loutkového filmu Velký pán a tematicky rezonuje také s festivalem Anifilm, který se v Liberci koná od 7. do 12. května a s voděnou loutkou počítá jako s jedním z témat nesoutěžního filmového programu.

Výstavu Za hranice animace: Voděná loutka v českém filmu pro Severočeské muzeum připravil tým Mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm, kurátoři David Kubec, Malvína Balvínová, Pavel Horáček a Pavel Jirásek a architekt Richard Loskot. Autorkou plakátu je mladá výtvarnice, režisérka a animátorka Noemi Valentíny. Záštitu výstavě poskytli hejtman Libereckého kraje Martin Půta a primátor města Liberec Jaroslav Zámečník.

Vstupné do Severočeského muzea je dobrovolné a otevřeno je denně kromě pondělí od 10 do 19 hodin.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky