Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Společné projekty BESIP s Polskem a Týden bezpečnosti na silnicích LK

Mgr. Langer Jiří

  • 25. 03. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7746|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Společné projekty BESIP s Polskem

Resort dopravy Libereckého kraje v rámci spolupráce se zahraničním partnerem v oblasti bezpečnosti silničního provozu (dále jen „BESIP“) konkrétně s organizací Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego –Vojvodské středisko silniční dopravy (dále jen „WORD“), Jelenia Góra, plánuje v letech 2009 - 2010 uskutečnit čtyři projekty.

Na společné projekty je plánováno využít finanční prostředky z programu Fondu mikroprojektů Operační program přeshraniční spolupráce ČR – PL 2007-2013 „Cíl 3“ (dále jen „FMP OPPS ČR – PL 2007-2013. Celková předpokládaná finanční výše projektů je 420 tis.Kč míra spolufinancování projektů v oblasti bezpečnosti silničního provozu ze strany Libereckého kraje je cca 21.150 Kč:

 I. Projektový záměr „Přeshraniční vzdělávání dětí v oblasti BESIP“

Výsledkem projektu bude vydání filmu na DVD s výukovým materiálem pro předškoláky a žáky  základních škol. DVD budou obsahovat základní seznámení s problematikou provozu na pozemních komunikacích a v jejím okolí. Délka výukových DVD bude maximálně 20 minut, aby děti nebyly zahlceny informacemi, ale naopak ve stručnosti seznámeny s tím nejpodstatnějším z potřebných znalostí k bezpečnému pohybu v silničním provozu. Výukový materiál bude obsahovat základní dopravních značky, základní předpisy týkajících se provozu na pozemních komunikacích a také rozdíly mezi předpisy na polské a české straně. 

Stanoveným cílem je rozšířit povědomí o bezpečnosti silničního provozu mezi polskými a českými dětmi pomocí výukového DVD, které bude mezi děti distribuováno v jejich rodném jazyce.

 II. Projektový záměr „Den bezpečnosti

Výsledkem projektu bude uspořádání akce  „Den bezpečnosti“. Den bezpečnosti je akcí, při které bude prezentována řada subjektů působících v oblasti zvyšování a prevence bezpečnosti provozu.  Akce se uskuteční v Jelení Hoře a v Liberci na podzim 2009 a v jejím rámci bude veřejnost seznámena s činností dopravní policie, hasičského záchranného sboru, záchranné služby a dalších složek.

Stanoveným cílem je upozornit širokou veřejnost formou praktických ukázek (např. vyproštění zraněných osob z havarovaného vozidla) na nebezpečí, které reálně hrozí všem účastníkům silničního provozu.

 III. Projektový záměr „II. polsko-česká konference na téma Systém vzdělávání dětí a mládeže v oblasti bezpečnosti přeshraniční dopravy

Výsledkem projektu bude společná polsko – česká konference na téma Systém vzdělávání dětí a mládeže v oblasti bezpečnosti přeshraniční dopravy. Projekt navazuje na I. polsko – českou  konferenci, která se uskutečnila 20. listopadu 2008 v Jelení Hoře. Konference se zúčastní zástupci státní policie, městské policie, hasičských záchranných sborů, záchranné služby a dalších orgánů, které mají na polské i české straně ve své pracovní náplni bezpečnost silničního provozu (dále jen „BESIP“). Cílem konference je výměna zkušeností a nalezení společných témat v oblasti BESIP a rozvoj případné přeshraniční spolupráce v této oblasti. Konference se uskuteční dne 10. září 2009 v Polsku.

 IV. Projektový záměr „Mediální podpora činností v oblasti BESIP“

 Výsledkem projektu je mediální podpora všech preventivních činností ze strany WORD a LK směřujících ke zvyšování bezpečnosti silničního  provozu. Stanoveným cílem je rozšířit povědomí o aktivitách v oblasti bezpečnosti silničního provozu mezi polskou a českou veřejnost. Projekt bude realizován v předpokládané délce trvání 12 měsíců v letech 2009 - 2010.

Týden bezpečnosti na silnicích LK

Na dny od 20. - 26.4.2009 vyhlašuje Liberecký kraj v pořadí další akci s názvem „Týden bezpečnosti na silnicích v Libereckém kraji“, tentokrát se zaměřením na mladé začínající řidiče a motorkáře. V průběhu celého týdne bude pořádána celá řada aktivit, jejichž cílem bude ukázat, zejména mladým lidem, kteří začínají jezdit v autě nebo na motorce, na všudypřítomné nebezpečí na pozemních komunikacích.

V loňském roce Liberecký kraj pořádal dva týdny bezpečnosti. První z nich v dubnu a druhý v říjnu. Dubnový týden bezpečnosti navázal na tradiční dubnové aktivity v kraji a další reflektoval 2. Evropský den bezpečnosti vyhlášený Evropskou komisí. Tématem celého týdne byla bezpečnost provozu na pozemních komunikacích ve městech.

Náměstek hejtmana pověřený vedením resortu dopravy převzal záštitu nad konáním akce „19. liberecký autosalon jaro 2009“, která se koná ve dnech 22. - 25.4.2009. V rámci této akce bude Liberecký kraj prezentovat dokument „Koncepce BESIP LK“.

Program týdne bezpečnosti zahrnuje tyto aktivity:

Datum

Název akce

Místo konání

Cílová skupina

Popis aktivity

20.-26.4.2009

Soutěž o nejlepší projekt BESIP v LK

Liberecký kraj

obce, města, příspěvkové organizace ad. organizace působící v oblasti BESIP

Soutěž projektů oblasti BESIP

20.-21.4.2009

Prezentace Koncepce BESIP (BESIP tým LK)

Nisa Centrum Liberec

veřejnost

Informace z oblasti bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích

21.-23.4.2009

Dny pro mladé řidiče

DDH Jablonec n.N.

školní mládež (dopoledne), veřejnost (odpoledne)

Městská policie a místní autoškola seznámí mládež s problematikou BESIP

21.-25.4.2009

Výstava „STOP smrtelným nehodám“

vestibul KÚLK

veřejnost

Prezentace ukázek smrtelných nehod

21.4.2009

Seminář k týdnu bezpečnosti

KÚLK, zasedací místnost 326

pracovníci měst a obcí

Řešení problémů v oblasti bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích

23.4.2009

Den pro BESIP

náměstí T.G.M. v České Lípě

veřejnost

Ukázky činnosti HZS, ČČK a výzkumného týmu Škoda Auto

23.4.2009

Soutěž v řízení křižovatky pokyny policisty

křižovatka Žitavská v Liberci od 10 hod.

dopravní policisty

Soutěž policistů z LK v řízení křižovatky

24.-25.4.2009

Prezentace Koncepce BESIP (BESIP tým LK)

Obchodní centrum Géčko Liberec

veřejnost

Informace z oblasti bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích

24.4.2009

Den pro BESIP

náměstí Dr. E. Beneše v Liberci

veřejnost

Ukázky činnosti HZS, ČČK a výzkumného týmu Škoda Auto

24.4.2009

Bezpečně do cíle

Okolí Liberce

smíšené posádky osobních vozidel

Soutěž prověří základní znalosti řidičů na předem neznámé trase

25.4.2009

Den otevřených dveří

DDH Liberec

děti a rodiče

Seznámení s DDH

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky