Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Spolupráce muzeí přinese digitalizaci sbírek

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 05. 12. 2017 00:00

Sdílet článek

Muzeum Českého ráje v Turnově a Muzeum Ceramiki v Boleslawci společně připravila do česko-polského programu Interreg projekt Brána do světa sbírek. Jeho cílem je dlouhodobá spolupráce v oblasti realizace společných výstav, výměny zkušeností a digitalizace vybraných exponátů. Součástí projektu je i vydání publikací prezentujících digitalizované sbírky na společném internetovém portálu.

„Naše muzea jsou v posledních letech velmi úspěšná v žádostech o finanční prostředky z evropských zdrojů. Díky tomu mohou rekonstruovat, modernizovat expozice, digitalizovat sbírky a reagovat tak na moderní trendy v muzejnictví. A jak je vidět i na hodnocení tohoto projektu, ředitelé a pracovníci našich muzeí umí připravit vynikající projekty,“ upřesnila Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Obě muzea se vzájemně představí expozicemi ze svých nejvýznamnějších sbírek, které budou zapůjčeny k vystavení v partnerském muzeu na druhé straně hranice. V rámci projektu si budou odborní pracovníci obou muzeí vyměňovat formou konzultací své zkušenosti. Muzeum Ceramiki uspořádá pro pracovníky z českých a polských příhraničních oblastí jednodenní seminář na téma 3D digitalizace muzejních sbírek. V rámci projektu také vznikne společné středisko pro digitalizaci exponátů v Euroregionu Nisa.

V Muzeu Českého ráje v Turnově proběhne digitalizace sbírek kamenářství, výtvarného umění a digitalizace sbírek skleněných negativů z přelomu 19. a 20. století. Sbírky, které budou v rámci projektu digitalizovány, budeme prezentovat na společném internetovém portálu, který bude v obou jazykových mutacích. Naše muzeum připraví výstavu šperků a drahých kamenů, polské partnerské muzeum připraví výstavu keramiky a archeologie“, dodala k projektu Vladimíra Jakouběová, ředitelka Muzea Českého ráje v Turnově.

Obě partnerská muzea dále připraví společnou výstavu historických fotografií z digitalizovaných skleněných negativů, fotografií a pohlednic, která bude prezentovaná v obou partnerských muzeích a bude rovněž jako výstava putovní vystavena v dalších muzeích v česko-polském příhraničním regionu. Pro propagaci této výstavy vznikne dvojjazyčný katalog.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky