Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Sportovní hry mateřských škol se konají pod záštitou Asociace krajů ČR

Sportovní hry mateřských škol se konají pod záštitou Asociace krajů ČR

[31366|9dca34a53973438aecf90fbd2a055e23|5|public/tiskove/deti_ms_379b0615a9.jpg]

14. 04. 2009
[id:7870|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Sportovní hry mateřských škol se tento rok poprvé konají pod záštitou Asociace krajů České republiky. O udělení záštity informoval v dopise adresovaném Happy Time sdružení, pořadateli her, pan Mgr. Michal Hašek, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje. V Libereckém kraji převzal nad touto akcí náměstek hejtmana Radek Cikl.

Začíná již 6. ročník

Podle Marka Krátkého, předsedy Happy Time sdružení, se jedná o milník v rozvoji Sportovních her mateřských škol.

„Letos poprvé jsme se rozhodli uspořádat je ve všech krajích. Záštity Asociace krajů si proto velmi vážíme. Je pro nás signálem, že naše myšlenka na zapojení malých předškoláků do sportovních aktivit formou her, které v nich odmalička pěstují zdravý soutěžní duch, ale také týmovou práci, a zároveň přispívají k jejich všestranné pohybové aktivitě, zaujala a šíří se. A to je moc dobře.“

Pavla Jedličková, z vedení Happy Time sdružení, zdůrazňuje, že rozhodnutí zorganizovat Sportovní hry mateřských škol po celé České republice bylo učiněno po zralé úvaze.

„Sportovní hry MŠ probíhají již šestým rokem. Poprvé proběhly pouze v Praze a postupně se rozšiřovaly do dalších krajů. Během těchto šesti let získávalo Happy Time sdružení cenné zkušenosti s jejich organizací a každým rokem vylepšovalo kvalitu a obsah her. Bez takového pevného základu, na kterém jsme pracovali v uplynulých letech, bychom nebyli schopni nabídnout Sportovní hry ve všech krajích.“

Marek Krátký doufá, že poskytnutí záštity Asociací krajů pomůže Sportovním hrám především v krajích, kde se letos budou konat poprvé.

„Když je něco poprvé, vždy to vzbuzuje počáteční nedůvěru a vždycky to je pod větším drobnohledem, než věci již známé a zažité. Věříme, že Sportovní hry v této zkoušce obstojí a že se mateřským školám a malým sportovcům budou líbit.“

 Zapojí se do sporotvání 290 tisíc dětí?

Předseda Happy Time sdružení doplňuje, že získání záštity Asociace krajů je rovněž odrazovým můstkem k uspořádání celorepublikového finále Sportovních her MŠ, a to nejpozději do dvou let.

Do letošních Sportovních her, které byly odstartovány počátkem tohoto měsíce, se zapojí na 290 000 dětí ze 4 800 mateřských škol. Účast v projektu je pro školy dobrovolná, každá si může uspořádat sportovní hry dle vlastních možností. Od pořadatele, Happy Time sdružení, dostávají jako motivaci a odměnu sadu diplomů, medailí a pracovní brožurku. V krajích s aktivními ORP a dobře fungujícími DDM, které hrají roli krajských a okresních koordinátorů, se konají semifinále. Nejlepší týmy z těchto semifinále pak postupují do krajského finále. Finále pak plně zajišťuje a organizuje Happy Time sdružení v krajích, které převzaly nad Sportovními hrami záštitu a poskytly jim finanční dotaci v určité výši. 

V duchu olympijských tradic

Sportovní hry mateřských škol se konají v duchu olympijských tradic, fair play a zdravé výživy. Děti soutěží v 5 disciplínách – štafetový běh, hod do dálky, překážková chůze, skok do dálky a pětiskok. Krajská finále se odehrávají skutečně v olympijské atmosféře, včetně slavnostního nástupu s vlajkonošem, skládání olympijského slibu, vzdání cti české hymně a zapálení olympijského ohně.

 

Patronkou Sportovních her je několikanásobná olympijská medailistka, vítězka ze ZOH v Turíně 2006, Kateřina Neumannová. Kmotrem je známý český komik Václav Upír Krejčí. Od svého vzniku se Sportovní hry MŠ těší záštitě Českého klubu olympioniků a letos poprvé získaly rovněž záštitu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Mají také podporu dalších známých osobností sportu, například Dany Zátopkové, Imricha Bugára a dalších.

 Doprovodné soputěže

Součástí Sportovních her MŠ jsou tradičně i doprovodné soutěže, do kterých se mohou zapojit i ty děti, které z různých důvodů sportovat nemohou. Jedná se o soutěž v kreslení  „Kostík, můj kamarád sportovec“ a o soutěž „Fair Play MŠ 2009“.?“.

Horkou novinkou pro právě začínající ročník Sportovních her MŠ je soutěž pro celou rodinu „Doskočíme do Kanady?“, s níž budeme usilovat o zápis do České knihy rekordů.

V rámci soutěže budeme porovnávat délku skoků jednotlivých škol a krajů,“ vysvětluje Marek Krátký a vybízí k účasti nejen děti, ale i jejich rodiče, sourozence, tetičky, strýčky a další příbuzné.

Budeme sčítat skoky všech. To by bylo, abychom všichni společně nedoskákali až do Vancouveru, dějiště 21. ZOH v roce 2010, “ dodal.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302