Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Správná technika, přesný řez i rychlost. Ve Frýdlantu vrčely motorové pily

odborný zaměstnanec

  • 21. 10. 2022 11:16
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Šestnáct soutěžících ze sedmi lesnických škol České republiky ve středu 19. a ve čtvrtek 20. října bojovalo v městském parku ve Frýdlantu o nejlepší umístění v soutěži Jizerský dřevorubec. Pořádala ji Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant.

Mezi technické disciplíny, se kterými si museli mladí žáci poradit, patřilo například kácení stromu do vymezeného prostoru, během kterého je důležité co nejlépe zasáhnout kolík uprostřed. Dalšími disciplínami byly přesný řez, kombinovaný řez a podložka a nechyběla ani výměna řetězu, kterou mladí dřevorubci zvládli za pár vteřin.

Ve čtvrtek na soutěžící čekala disciplína odvětvování. Museli co nejrychleji a zároveň nejpřesněji u kmene odřezat zasunuté dřevěné tyče. Na své si přišli i diváci. Mohli se projekt na traktůrcích, ochutnat regionální potraviny a zhlédnout exhibici profesionálních závodníků ve sportu s motorovou pilou STIHL Timbersports.

Záštitu nad Jizerským dřevorubcem přebral náměstek hejtmana Libereckého kraje pověřený řízením resortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti a starosta Frýdlantu, Ing. Dan Ramzer.

V druhém ročníku Jizerského dřevorubce se podařilo v konkurenci žáků z celé republiky vybojovat žákům SŠHL Frýdlant přední příčky. V celkovém pořadí družstev dokonce frýdlantští brali zlato. V soutěži družstev díky týmu SŠHL Frýdlant 2, který tvořili Lukáš Slach a Daniel Štichauer.

Pořadí družstev:
1. SŠHL Frýdlant 2
2. SLŠ a SOU Křivoklát
3. SLŠ Žlutice
4. SL a SOŠL Šluknov
5. SOŠL Tvrdošín
6. SOŠ sv. Jana Boska
7. SŠHL Frýdlant 1
8. ČLA Trutnov

Pořadí jednotlivců:
1. Karel Krátký, SLŠ Žlutice
2. Daniel Štichauer, SŠHL Frýdlant 2
3. Daniel Kinský, SLŠ a SOU Křivoklát

Velké poděkování patří městu Frýdlant, Libereckému kraji, Lesům České republiky, Regionální agrární radě Libereckého kraje a sponzorům, kteří podpořili doprovodný program.
Pohár pro vítězné družstvo vyrobili žáci z Glassschool – Vyšší odborná škola sklářská a Střední škola, Nový Bor.

Zdroj: Miroslav Kudrna, Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky