Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Srpen na hradech a zámcích v kraji: Ewa Farna a muži v sukních

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 04. 08. 2022 14:22
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Ani v srpnu se na hradech a zámcích Libereckého kraje, které jsou pod správou Národního památkového ústavu, návštěvníci nudit nebudou. Pořadatelé pro ně uchystali řadu akcí – od šermířských rozverností přes přehlídku mužů v sukních až po koncert Ewy Farné.

„Letos zaznamenávají hrady a zámky, stejně jako jiné turistické atraktivity v tuzemský, velký úbytek návštěvníků. Řada lidí se vydala do zahraničí. A tak se kasteláni snaží připravit takový program, který lidi přivede zpátky. Program v našem kraji je opravdu bohatý,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Hrad Bezděz hostí o víkendu 6. a 7. srpna akci Král zemřel, ať žije král. Scénické představení Valdštejnova smrt předvedou 13. a 14. srpna členové skupiny Bibus Spiritus. Vyzkoušet si střelbu z anglických dlouhých luků, z jezdeckých luků a z kuše bude možno o víkendu 20. a 21. srpna. To vše dolní na Bezdězu výstava hudebních nástrojů, dřevořezeb, obrazů a mozaiky Momentalis realis, kterou lze zhlédnout od 1. srpna do 30. září v podstřeší Purkrabského paláce.

Nádvoří a zahradu Státního hradu Grabštejn zaplní 6. a 7. srpna řemeslníci, kteří představí skoro zapomenutá i zcela živá řemesla. Na Grabštejně je od 17. července do 30. října k vidění  výstava, která představí autentické fotografie z cest Karla Podstatského z Lichtenštejna, kterého jeho touha po lovu zavedla až do Afriky.

Státní zámek Lemberk i v srpnu zpřístupní středověkou věž s vyhlídkou na okolí zámku i Brendovský letohrádek se zahradou. Přesné termíny jsou na webu www.zamek-lemberk.cz. V Bredovské zahradě se 19. srpna uskuteční koncert Ewy Farné.

Komponovaný večer věnovaný baroku – ukázky z traktátu Benedetta Marcella nazvaného Il Thetro alla Moda, který je zaměřen na prostředí italské operní série v prvních desetiletích osmnáctého století, se koná 13. srpna v zámecké oranžerii státního zámku Sychrov v rámci Roku šlechtických slavností.

Již po dvaadvacáté ovládnou Skoti státní zámek Sychrov. 20. srpna se po celý den konají tradiční skotské hry, které, publiku přiblíží tartan, kilt, skotské dudy, whisky a řadu dalších zajímavostí, které patří ke kulturnímu dědictví Skotska.

Prohlídku všech tří prohlídkových tras Státního zámku Zákupy bude možno zažít 7. a 21. srpna. Nesou názvy Zámek za Ferdinanda Dobrotivého, Zámek za Františka Josefa I. a Interiéry prvního patra + zámecká kuchyně a doplňuje je výklad od kastelána zámku. Všichni návštěvníci VIP prohlídky s kastelánem zdarma obdrží jako dárek publikaci o českých a moravských hradech a zámcích.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky