Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Stolínovy temné geometrické obrazce. Oblastní galerie otvírá doprovodnou výstavu k instalaci Index 2

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 07. 03. 2023 14:39
  • Kultura

Sdílet článek

Temné geometrické obrazce v pastelové meditaci Jana Stolína. V liberecké Oblastní galerii se otvírá doprovodná výstava k instalaci Index 2. Kolekce patnácti kreseb, která se otvírá 10. března, tematicky navazuje na stávající instalaci v Bazénové hale, na které Stolín spolupracoval se svým bratrem, a zároveň ho představí jako autora výrazově sevřených a názorově dotažených kreseb.

Jan Stolín se souběžně s vytvářením trojrozměrných objektů a světelných instalací, zastoupených v poslední době na jeho samostatných výstavách v Galerii Středočeského kraje (2021), ve Sboru kněze Ambrože v Hradci Králové (2022) a v Městské galerii v Plzni (2022) vrací k technice, jíž se věnoval během studia na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.

Soustavně ji rozvinul v několika posledních letech v obsáhlém souboru děl, která představují svébytnou součást jeho nynější práce. Obdobně jako v prostorových realizacích mu východisko poskytly základní geometrické obrazce, které se ocitají uprostřed plochy, pronikají do ní ze stran, naklánějí se a vylamují – stávají se nositeli dramatického dění. Do jejich zdánlivě neměnné, ustálené podoby vstupuje pohyb.

Stolín geometrické tvary zbavuje gravitace, vymaňuje je z neprodyšného uzavření, otevírá jejich vnitřní prostor a rozvolňuje jejich pevné hrany a tím je zbavuje navyklého předurčení, “ vysvětlil kurátor výstavy Karel Srp. „Temné obdélníky, kruhy a pětiúhelníky Stolín obdařil osobitou senzibilitou a ukázal, že pod jejich povrchem tkví emotivní vrstvy – že jimi probíhá vnitřní život.“

Stolínovy pastelové kresby jsou určitou rozvahou nad trváním, nad světem, který si svou podobu uchovává, ztrácí a opět ji nabývá a v křehkém, často jen nepatrném rozmlžení ostrého obrysu se pohybují na pomezí tesknoty a melancholie.

Význam neobvyklé instalace Index 2 tkví v novém vnímání zažitého prostoru legendární Bazénové haly a zařazení krátkodobé výstavy Jana Stolína do výstavního plánu Oblastní galerie Liberec vnímám jako obohacení celého projektu a zároveň i jako prezentaci kvalitních kreseb nového děkana Fakulty umění a architektury Technické univerzity Liberec, “ prohlásila Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana a radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch. Výstava  potrvá do 26. března.

 

TZ: Oblastní galerie Liberec

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky