Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Stovky let starý dřevěný mikroskop v turnovském muzeu pochází z Norimberka, města hraček

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 11. 10. 2022 14:31
  • Kultura

Sdílet článek

Přepestré jsou sbírky Muzea Českého ráje v Turnově. Kromě mnoha dalších zajímavostí v nich nechybí například mikroskop. Pochází z přelomu 18. a 19. století a vyrobili jej v německém Norimberku, městě, známém svou tradicí jemného strojírenství, jež dalo světu kapesní hodinky a kompas. Jde o takzvaný norimberský mikroskop.

Tento pojem označuje skupinu mikroskopů pocházejících z oblastí dnešního jižního Německa. Samotný Norimberk byl v 18. století centrem výroby hraček. Mikroskopy vyráběli pravděpodobně tamní výrobci dřevěných hraček jako doplňkový produkt spolu s jednoduchými dalekohledy. Jednalo se o prosté a levné zboží vyráběné z lehkých ovocných dřev a obyčejné lepenky; mikroskopy se nesnažily tvářit, že se jedná o profesionální kusy, ani mechanicky či svou optickou úrovní. Přesto, anebo snad právě proto, se jednalo o velmi oblíbené a rozšířené zboží.

„Pověst Muzea Českého ráje je spojena zejména s historií šperkařství a kamenářství, či tradicemi lidové kultury. Sbírky muzea však obsahují řadu sbírkových předmětů, které se dotýkají mnoha jiných oblastí lidské činnosti,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Mikroskop vystavený v Muzeu Českého ráje vychází z oblíbeného designu Edwarda Culpepera, který žil v letech 1670 až 1737. Spodní strana základny těchto mikroskopů byla často označena iniciálami výrobce a nejinak je tomu i tomto případě. Výrobcem je  člověk, jehož iniciály byly IM a je dobře znám i z několika dalších příkladů v jiných muzejních sbírkách.

„Mikroskop patřil k úplně prvním exponátům, které se do muzea dostaly hned  po jeho založení v roce 1886. Dostal číslo 143 a přírůstková kniha jako dárce uvádí MUDr. Aloise Reinera, jenž byl výraznou turnovskou postavou,“ doplnil David Marek, historik Muzea Českého ráje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky