Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Střední škola v Lomnici n. P. se pochlubila gastronomickým uměním svých žáků

Mgr. Langer Jiří

  • 11. 02. 2013 12:15
  • Školství

Sdílet článek

 

Střední škola v Lomnici nad Popelkou  uspořádala o uplynulém víkendu v areálu školy, v ulici Antala Staška, velkou  prezentační výstavu nazvanou „Krásy a chutě českých regionů všemi smysly“.

Svůj um a zápal pro věc zde po dva dny představili žáci učňovských oborů kuchař, číšník, cukrář či pekař a studenti maturitních oborů gastronomie a cestovní ruch, kterých je na škole dohromady 360..

V průběhu návštěvy pořadatelé zavedli návštěvníky, mezi nimiž byli hejtman LK Martin Půta, senátor Jaroslav Zeman, krajská radní pro školství Alena Losová a radní LK pro regionální rozvoj a evropské projekty Ivana Hujerová a ředitelé některých středních škol ze Semilska a Turnovska, do vybraných regionů České republiky. Ty byly prezentovány tabulemi s krajovými specialitami a doplněny kulturními a přírodními zajímavostmi z oblasti cestovního ruchu,včetně osobností pocházejících z daného regionu, jako byli například Rumcajs či Krakonoš.

„Konaly se také  besedy na téma železnice a historie Lomnicka, diskuse se senátorem za naší oblast Jaroslavem Zemanem,  a představili jsme také  miniaturu jilemnického zámku zapůjčenou z Parku miniatur památek Dolního Slezska v Kowarech a další zajímavosti,“ hodnotil ředitel školy Lubomír Charousek s tím, že ve školní restauraci se vařila samá krajová jídla, minutková kuchyně a rychlé občerstvení.

„Nyní se chystáme na miniveletrh cestovního ruchu, který se bude konat kolem Velikonoc,“ prozradil ředitel.

 

Podrobnější informace o Střední škole Lomnice nad Popelkou

Od 1. 9. 2006 škola mění název podle nového školského zákona a v současnosti škola sdružuje:
- střední školu (studijní i učební obory) s kapacitou 600 žáků
- domov mládeže s kapacitou 175 lůžek
- školní jídelnu s kapacitou 500 jídel.
Vzdělávací koncepce školy vychází z orientace na výuku potravinářských a jim příbuzných oborů se vzájemnou prostupností. Žáci jsou přijímáni ke studiu podle zájmu o jednotlivé obory, které se liší dosaženým stupněm vzdělání. Žáci mají možnost přestupu z oboru na obor v rámci školy po vykonání rozdílových zkoušek. Vzhledem ke geografické poloze, nacházející se v Euroregionu Nisa, na rozhraní Českého ráje a Krkonoš, v oblasti turistického ruchu rozšiřuje škola vzdělávací nabídku o obory služeb.
Areál školy se nachází na okraji Lomnice nad Popelkou, v ulici Antala Staška směrem k vesničce Košov. Vyučování probíhá v učebnách pro teoretickou výuku a v odborných učebnách (jazykové, počítačové, administrativní, odborné laboratoři), zde najdete i část dílen pro učební obory kuchařského zaměření. Výuka odborného výcviku všech učebních oborů probíhá v moderních dílnách v Pivovarské ulici poblíž autobusového nádraží. Škola nabízí také ubytování ve dvou a třílůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením na Domově mládeže s možností celodenního stravování ve školní jídelně. Pro ubytované žáky nabízí internát zájmovou činnost v kroužcích různého zaměření. Všichni žáci mají možnost realizovat své zájmy a schopnosti při akcích, které pořádá škola (např. soutěže dovednosti, výstavky výrobků, sportovní akce, odborné exkurze, školní výlety, tradiční školní ples aj.)
Rozvrh hodin je upraven dle autobusových a vlakových spojů. Spojení do Lomnice nad Popelkou je dobré.

Na školní rok 2013/2014 nabízí škola studium v těchto oborech

studijní obory zakončené maturitou 
65-42-M/02 Cestovní ruch - 4-leté denní studium
65-41-L/01 Gastronomie - 4-leté denní studium
64-41-L/51 Podnikání - 3-leté nástavbové dálkové studium pro absolventy tříletých učebních oborů SOU

tříleté učební obory zakončené výučním listem 
 
29-54-H/01 Cukrář
65-51-H/01 Kuchař-číšník (ve 3. ročníku možnost zaměření: Kuchař, Číšník, Kuchař-číšník)

obory pro absolventy základních škol praktických zakončené výučním listem 
29-51-E/01 Potravinářská výroba - Cukrářská výroba - tříletý učební obor
29-51-E/02 Potravinářské práce - Pekařská výroba - dvouletý učební obor
65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby - Kuchařská výroba - tříletý učební obor

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky