Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Střelecká soutěž v Jenišovicích přilákala skoro 40 týmů

Blanka Freiwilligová

odborný zaměstnanec oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 14. 09. 2021 15:26

Sdílet článek

Tradiční střelecká soutěž Memoriál generála Ing. Karla Mrázka se dnes dopoledne konala na střelnici v Jenišovicích. Ve střelbě z pistole zde změřilo síly téměř čtyřicet týmů  profesionálů i amatérů, nechyběla mezi nimi ani družstva zastupující Krajský úřad Libereckého kraje. Záštitu nad akcí převzal hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Memoriál hostí jenišovická střelnice už čtvrt století, pouze loni se závod nekonal kvůli koronaviru, a tak letos si zastříleli účastníci na 24. ročníku.  „Před lety jsem založil soutěž ještě coby zástupce náčelníka Okresní vojenské správy v Jablonci nad Nisou a určena byla členům Klubu vojenských důchodců. Tehdy se jí kromě členů jabloneckého klubu účastnil i generál Mrázek, letec, který za 2. světové války létal v řadách RAF a pravidelně soutěžil až do své smrti. Proto jsme později i závod po něm pojmenovali,“ vzpomněl zakladatel, plk. ve výslužbě Ing. Antonín Hušák.

Později organizaci převzala nově vzniklá Vojenská správa v Liberci a podařilo se ji zachovat až dosud. Nyní je organizována pod taktovkou Krajského vojenského velitelství Liberec, 31. pluku radiační chemické a biologické ochrany Liberec, Klubu výsadkových veteránů a Sportovně střeleckého klubu Jenišovice. Soutěže střelců se kromě profesionálů účastní i zájemci z řad amatérů nebo poloprofesionálů a je otevřena i veřejnosti.

„Memoriálu ve střelbě se družstva krajského úřadu účastní pravidelně a především aktivně soutěží s poloprofesionály. Rádi takovou akci podporujeme,“ říká René Havlík, ředitel Krajského úřadu Libereckého kraje.

Za každou přihlášenou organizaci soutěží tříčlenné týmy, a to ve dvou kategoriích rozdělených podle věku. „Závodníci střílí z pistole na 25 metrů vzdálený terč, jeden klasický a druhý netradiční vždy v podobě obrázku nějakého zvířete. Kromě nejlepších týmů jsou vyhodnocováni i nejlepší střelkyně a nejlepší střelec,“ doplnil kpt. Lukáš Rác, tiskový mluvčí Krajského vojenského velitelství Liberec.

Výsledky 24. ročníku Memoriálu generála Ing. Karla Mrázka:

I. kategorie

  1. Liberecká krajská organizace Sdružení válečných veteránů (LKO SVV)
  2. Vězeňská služba ČR Rýnovice
  3. Klub vojáků v záloze Hodkovice nad Mohelkou

II. kategorie

  1. Klub vojáků v záloze Liberec II.
  2. Klub vojenských výsadkových veteránů Liberec
  3. Klub vojáků v záloze Turnov

Nejlepší střelkyně: Monika Stránská, Policie ČR

Nejlepší střelec: Martin karásek, AZ KVV Liberec

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky