Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Studená přehrada Fojtka láká otužilce i nudisty

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 12. 08. 2022 12:03
  • Cestovní ruch
  • Sociální

Sdílet článek

Na přehrady je Liberecký kraj více než štědrý. Nejmladší a největší z nich Josefův Důl. Mezi nejoblíbenější a nejnavštěvovanější patří liberecká přehrada Harcov. Dále jsou v kraji také přehrady Mšeno, Labská, Bedřichov, Fojtka, Mlýnice, U Naděje a Souš, sousedka protržené přehrady Desná na řece Bílé Desné.

„Myslím, že každý máme svou oblíbenou. Za koupáním se určitě někdo rád vydá do Jablonce nad Nisou a jiní, trochu otužilejší, na malou přehradu ve Fojtce. Osobně mám ráda přehradu Mlýnice. Možná proto, že v místě, na kterém je, je tak trochu nečekaná,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch libereckého kraje.

Přehrada Fojtka na stejnojmenném potoce v povodí Lužické Nisy byla vybudována v letech 1904 až 1906. Důvodem ke stavbě přehrady byly především časté přívaly velkých vod z potoka Fojtky. Samozřejmě se také počítalo s rekreačním využitím nádrže. Zděná hráz z lomového kamene se stavěla mezi lety 1904–1906, je vysoká 11 metrů a má 146 metrů dlouhou hráz. Přehrada je hluboká kolem jedenácti metrů a má písčité dno.

Nádrž slouží i jako koupaliště. Na březích je mnoho místa pro slunění i pro hraní her. Na západním břehu se nachází vyhledávána nudistická pláž. Dobrou zprávou pro rybáře je, že se zde hojně vyskytují lososovité ryby.

Oproti jiným přehradám v okolí Liberce je Fojtka o trochu studenější. Důvodem je stín, ve kterém se z části nachází. Nebývá zde tedy nikdy mnoho lidí. Plavci ocení rozměry nádrže, protože vzdálenost od nejpoužívanější pláže k protějšímu břehu je přibližně příjemných 100 metrů.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky