Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Studenti deseti gymnázií Libereckého kraje zápolili v krajském kole mezinárodní dějepisné soutěže

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 12. 04. 2018 00:00
  • Školství

Sdílet článek

Ve čtvrtek 5. 4. 2018 se v prostorách Gymnázia Jeronýmova v Liberci konala dějepisná soutěž studentů gymnázií České a Slovenské republiky. Tématem již 27. ročníku tohoto zápolení byly československé dějiny let 1968–1977. Krajských kol se zúčastnilo celkem 259 škol v obou republikách. Událost na Liberecku se konala pod záštitou hejtmana Martina Půty.  

Do krajského kola se letos přihlásily tříčlenné týmy z 259 gymnázií dvaadvaceti krajů obou zmíněných republik. Soutěžící absolvovali hodinový test, který obsahoval jak uzavřené, tak otevřené otázky týkající se zadaného tématu. Testy připravili jako již tradičně významní představitelé české a slovenské historické obce.

„V Liberci bojovala o prvenství tříčlenná družstva deseti gymnázií. První tři družstva s nejvyšším počtem bodů postoupila do kola celostátního. Na prvním místě se umístilo Gymnázium a SOŠ Jilemnice se 134 body, na druhém Gymnázium F. X. Šaldy Liberec se 119 body a třetí místo patřilo Gymnáziu Dr. Antona Randy z Jablonce nad Nisou, které získalo 92 bodů,“ uvedl náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Petr Tulpa, který krajské kolo zahájil.

Původně probíhala soutěž pouze v jednom celostátním kole, ale od roku 2014 se vzhledem k mimořádnému zájmu konají ve všech 22 krajích České republiky a Slovenska kola krajská. Soutěž již tradičně pořádá Gymnázium Cheb a krajská kola zastřešují vybraná gymnázia v jednotlivých krajích. V Libereckém kraji akci již tradičně pořádalo Gymnázium a SOŠPg Jeronýmova v Liberci. Do finále, které se bude konat na podzim v Chebu, postoupilo 75 nejlepších týmů.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky