Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Studenti Gymnázia F. X. Šaldy skvěle uspěli v Bruselu

Mgr. Langer Jiří

  • 11. 02. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7509|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Hejtman LK Stanislav Eichler a náměstek hejtmana pro školství Radek Cikl dnes v sídle kraje přijali studenty Gymnázia F. X. Šaldy Liberec, aby jim poblahopřáli k významnému úspěchu.  V mezinárodní soutěži Bruselu totiž získali 2. cenu v celoevropské soutěži grafického designu na téma „Právo dětí na ochranu“. O významné ocenění se zasloužili studenti 3. A Tereza Banýrová, Radek Hosenseidl, Michaela Koldová a Veronika Němcová pod vedením profesorky Zuzany Kostincové. A také pětiletá Janička Pecháčková, která byla modelem pro fotografii. Společně vytvořili burcující plakát s mottem „Draci existují“.

„Je dobře, že čeští studenti se v Evropě neztratí, když mají zájem a škola jim připraví dobré podmínky. Tomu fandím,“ řekl hejtman.

„Mne zaujal obsah sdělení, které se vyjadřuje k tak závažnému tématu, jako je ochrana dětí. Líbí se mi  že se do toho tento malý kolektiv pustil,“ doplnil náměstek hejtmana.

Podle profesorky Zuzany Kostincové, která na gymnáziu vyučuje seminář Dějiny umění, soutěžilo celkově na 8000 prací ze všech 27 zemí Evropy.

Liberečtí „třeťáci“ nejprve zvítězili v národním kole mezi 563 návrhy plakátů a postoupili tak do nejvyššího kola soutěže. Liberecké gymnázium skončilo druhé za Maltou a před Polskem, V všechny tři nejlepší týmy se sešly na vyhlášení v Bruselu, kde 9. prosince 2008 převzali ocenění a za odměnu si užili pobytu v hlavním městě EU.

„Možná, že jsme porotu zaujali pohádkovým motivem fotografie dítěte a stínohry a draci znamenají nebezpečí a jsou vidět jen z určitého úhlu,“ vysvětloval motiv práce Radek Hosenseidl.

„Zajímavé je, že nebezpečí v podobě „draků“, tedy nebezpečí pro děti ve společnosti chápeme spíše my tady v západní střední Evropě. Na východě jsou draci symbolem štěstí, což má také něco do sebe,“ doplnila Veronika Němcová s tím, že jejich plakát.použijí pořadatelé na podporu ochrany dítěte při akcích po celé Evropě, ve všech zemích EU.

Na závěr předali Stanislav Eichler a radek Cikl ředitelce školy Ireně Přádné, která poděkovala za příjemnou diskusi, a profesorce Zuzaně Kostincové reprezentativní publikace Osobnosti Libereckého kraje. Studenti si odnášeli zajímavé věcné ceny a propagační předměty Libereckého kraje.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky