Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Studenti libereckého gymnázia na stupních vítězů celonárodního Hackathonu

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 25. 01. 2024 12:53
  • Rozvoj

Sdílet článek

Nejvyšší kontrolní úřad v Praze (NKÚ) již popáté uspořádal úspěšnou studentskou soutěž Hackathon. Jedná se o programátorský maraton, při kterém týmy studentů středních a vysokých škol za pomoci mentorů vytvořily a otestovaly vlastní nápady. V celostátním kole se sešlo 50 studentů ve 13 týmech z celkem pěti krajů ČR. Tým studentů libereckého gymnázia Doctrina dokázal vybojovat skvělé druhé místo.

To, že si studenti opravdu nepřišli jen 24 hodin „hrát“, ale že jejich výstupy a řešení mají opravdový přínos, zaznělo hned na samotném úvodu setkání. „Je pro nás důležité, že s vámi můžeme spolupracovat. Zkušenosti z minulých ročníků byly skvělé. Naši kolegové zabývající se analýzou dat některé zde vzniklé projekty využívají k tomu, abychom zlepšovali naši práci, abychom lépe dohlíželi na hospodaření se státními prostředky,“ řekl v úvodu setkání prezident NKÚ Miloslav Kala.

Samotné zadání bylo tradiční – během 24 hodin vytvořit na základě otevřených dat novou aplikaci nebo vizualizaci určenou k širokému využití. Studenti mohli buď pokračovat v započatých projektech z krajských kol, nebo začít úplně nový projekt z nabídnutých datových sad z Národního katalogu otevřených dat. Mohli případně sáhnout i po datových sadách institucí, které je přímo na začátku Hackathonu nabídly a představily. Pak už jen vybrat téma, rychlá konzultace s odborným mentorem a soustředěná mnohahodinová práce s příležitostnou pauzou na svačinu nebo tradiční večerní pizzu, takový byl plán. Přespat v NKÚ je také sám o sobě zážitek, kterým se nemůže chlubit každý – pokud tedy jdete během Hackathonu vůbec spát. Po 24 hodinách od startu studenti odprezentovali své projekty odborné porotě a už mohli jen čekat na verdikt.

Úspěch „hackerů státu“ z Liberce

Druhé místo v kategorii rozvíjení původního projektu získal liberecký dvoučlenný tým s názvem „Tým se nedostavil“ z gymnázia Doctrina za vytvoření aplikace „Turistník“. Týmové duo Tomáš Kiryk a Kryštof Hron působilo od začátku akce sehraným a odhodlaným dojmem. Jednoznačnou aspiraci na stupně vítězů, se kterou na celostátní klání přijeli, se jim podařilo proměnit v realitu.

Aplikace „Turistník“ integruje historické, kulturní a přírodní cíle a památky a nabízí je uživateli ve třech různých módech – Plánovač, Návrhář a Orienťák. Všechny módy umožňují výběr kraje a kategorie památek. Mód Plánovač ve zvoleném čase a obtížnosti poradí s ideálním pořadím cílů na co nejkratší trasou. Mód Návrhář zase po výběru délky trasy sám navrhne a zobrazí na mapě cíl, ke kterému uživatele směruje, a po načtení QA kódu na místě doporučí další místa v okolí v rámci zvolené vzdálenosti. Mód Orienťák je podobný Plánovači, ale jeho prioritou není nejkratší trasa, ale co nejkratší čas, ve kterém uživatel zdolá zvolenou trasu s cíli, včetně načtení všech jejich QR kódů.

„Zvažujeme možnost další spolupráce se studenty na rozvoji aplikace tak, aby byla přínosem pro návštěvníky našeho regionu a současně bychom rádi pomohli k rozvoji mladých vývojářů,“ uvedl Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Druhý tým, který na soutěž přijel z Libereckého kraje, se jménem NorthernWind ve složení Lukáš Moravec, David Vobruba a Jakub Talman ze Střední Průmyslové školy v České Lípě skončil sice pod stupni vítězů, ale jeho aplikace jménem ISSE (Integrovaný systém pro sdílenou energetiku) si také zaslouží pozornost. Jde o integrovaný systém pro správu a analýzu energetických společenství, jehož hlavním úkolem je udržování přehledu nad přenosy energie mezi jednotlivými subjekty v rámci daného společenství a zaznamenávání nejen výkonové, ale také finanční složky daných přenosů.

Dobrý nápad nad zlato

Studenti měli díky pátému ročníku Hackathonu opět příležitost otestovat sami sebe a své schopnosti při intenzivní práci pod tlakem nejen času, ale i konkurence napříč republikou. Tím byl další z hlavních cílů akce splněn, a to v případě všech 50 účastnících se studentů, kteří odjížděli z akce s cennými zkušenostmi s řešením reálných výzev z praxe, doplňující jejich cestu vzdělávacím systémem o nové zkušenosti, které se jim jistě budou v budoucnosti hodit.

„Jsem nesmírně rád, že se našim studentům podařilo s národním Hackathonem tak dobře popasovat, z celého srdce jim gratuluji a věřím, že jsou inspirací i pro ostatní studenty v Libereckém kraji, kteří se mohou už v dubnu zúčastnit letošního ročníku krajské soutěže Ideathon, kde budou opět hledat řešení pro konkrétní výzvy z našeho regionu,“ dodal Jiří Ulvr.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky