Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Studenti soutěžili na téma „Lidé ve svobodě, svoboda v lidech“

  • 04. 12. 2009 15:24

Sdílet článek

 

Pod záštitou náměstka hejtmana Radka Cikla na KÚLK v Liberci  konalo krajské kolo soutěže k 20 letům svobody s mottem „Lidé ve svobodě, svoboda v lidech“. Zúčastnilo se ho 44 studentů ze 4 libereckých středních škol. Tomuto kolu předcházelo kolo školní, kterého se zúčastnilo cca 380 studentů těchto škol. Celkem 25 otázek vědomostního testu školního kola bylo rozděleno do čtyř oblastí.

1.    Situace do r. 1989 ve Východním bloku

2.    Československo a Česká republika od r. 1989

3.    Svoboda v historii světa

4.    Aktuální situace ve světě

5.    Dokumenty a občanství

 

„V krajském kole vyplňovali studenti také test, tentokrát bez nabídky odpovědí mj. odhalovali jména významných osobností jako Dr. Milada Horáková či Karel Kryl, psali projekt a posléze hráli interaktivní hru, při které si vyzkoušeli model tiskové konference. Po celý den byli hodnoceni tříčlennou porotou. Hodnoceny byly i jejich dotazy během debaty s významnými hosty, v jejichž životě hraje pojem svoboda důležitou roli,“ uvedla Jana Pavlíková, ředitelka DDM Větrník, která celou soutěž zastřešovala.

Mezi debatujícími hosty byli tajemník a politická analytička z Americké ambasády pan Sčoty Reimann, Jana Kernerová, politolog, vojín RAF ve výslužbě Edith Weitzenová, zakladatel OF v Liberci herec Ladislav Dušek a náměstek hejtmana LK Radek Cikl. Akce byla ukončena vyhodnocením soutěže a předáním diplomů a cen třem nejlepším týmům. Tři nejlepší jednotlivci obdrželi zvláštní cenu poroty.

 

1.místo: tým červených

Samuel Karásek – GFXŠ Liberec

Petra Vaníčková - SPŠSE a VOŠ Liberec

Jan Vikoslav - SPŠSE a VOŠ Liberec

Veronika Šípová – OA Liberec

Aleš Jehlička – OA  Liberec

 

2. místo: tým tmavě modrých

Dominik Jakubec – GFXŠ

Eliška Brzobohatá – GFXŠ

Tomáš Pajkrt - SPŠSE a VOŠ

Petra Cinkánová – GFXŠ

 

3. místo: tým světle modrých

Pavel Knorr – GFXŠ,

Vendula Šimůnková – JerGym,

Peterian Vereijken – SPŠSE a VOŠ,

Ondřej Velechovský - SPŠSE a VOŠ

 

Speciální cenu poroty získali:

Samuel Karásek - GFXŠ

Petr Socha - SPŠSE a VOŠ

Peterian Vereijken - SPŠSE a VOŠ

 

„Výhercům blahopřejeme a doufáme v setkání, nejen s nimi, ale i s dalšími finalisty, protože výkon, který v zasedací místnosti KÚLK předvedli, byl famózní,“ řekla ředitelka DDM.

Většina studentů, která se účastnila tohoto kola soutěže, vyplňovala také dotazník, který obsahoval mimo jiné i následující otázky “Pokud byste měli možnost volit, volili byste, pokud ano, koho? Víte, co je participace?“ Odpovědi na tyto dvě otázky jsou v následující tabulce. Zbytek odpovědí do 100% bylo „Nevím, jestli bych volil“ či vynechaná odpověď.

Anketa

Procenta

Počet dotazníků

340

 

Volební preference

 

ČSSD

14

4,12

DS (Dělnická strana)

4

1,18

KDU-ČSL

0

0,00

KSČM

4

1,18

ODS

55

16,18

SZ (Strana zelených)

21

6,18

TOP09

21

6,18

Jiné (ano - nevím koho)

70

20,59

Nevolilo by

127

37,35

Co je participace

 

5

1,47

Neví

335

98,53

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky