Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Svatého otce budou vítat podještědské kroje a poslechne si dětský pěvecký sbor IUVENTUS, GAUDE! z Jablonce n. N.

Šírová Květa

  • 25. 09. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8812|autor:Šírová Květa|email:kveta.sirova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 324|mobil:|aktualizace:]

Při příletu Papeže Benedikta XVI. v sobotu 26. září před polednem bude v řadách vítajících na letišti přítomna i krojovaná delegace z Libereckého kraje. Na místě za čestnými hosty je vyhrazen prostor pro prezentaci českých regionálních krojů. Z našeho kraje se na pražskou Ruzyň chystají čtyři členové folklórního souboru Jizera, dva dospělí a dvě děti, kteří předvedou typický podještědský kroj.

„Vzorem pro ušití těchto krojů byl kroj, který se v podještědí nosil ještě koncem 19. století,“ podotkl vedoucí folklórního souboru Dalibor Tuž.  

První místo, které Svatý otec navštíví bude kostel Panny Marie Vítězné na Malé straně (U Pražského jezulátka“, kde se krátce setká s dětmi. O hudební stránku se postará dětský pěvecký sbor při ZUŠ v Jablonci nad Nisou IUVENTUS, GAUDE! Pěvecký sbor byl osloven organizátory setkání na základě zaměření sboru na duchovní hudbu a značné pěvecké úspěchy v tuzemských i mezinárodních soutěží.  

„Pro vystoupení jsem vybral závažnější skladby, jejichž nastudování není pro děti snadné. Při setkání se Svatým otcem zazní v úvodu moje vlastní skladba Cesta k Jezulátku, kterou jsem pro tuto příležitost zkomponoval. Původně jsem měl vybranou jednu českou skladbu vhodnou k oslavě setkání se Svatým otcem, ale papežská ceremonie požaduje, aby byla skladba ukončena ve chvíli, kdy papež poklekne u sošky Jezulátka. Hlavní koordinátor setkání mě inspiroval myšlenkou, že hudba by neměla oslavovat osobnost papeže, ale měla by vyjádřit náladu okamžiku, kterou je chvíle papežovy modlitby a setkání s dětmi. Vrátil jsem se tedy ke komponování a zhudebnil biblický žalm ukazující postoj dítěte jako příklad pro úspěšnou a moudrou dospělost. Na závěr setkání zazní tři skladby: nádherné Miškinisovo Ave Regina, vánoční hymnus Gaudete, a velmi efektní, ale náročná úprava tradičního spirituálu Eliah Rock,“ popisuje průběh vystoupení sbormistr Tomáš Pospíšil.

Papež Benedikt XVI. se v České republice zdrží celkem tři dny. Během sobotního podvečera se setká s prezidentem Václavem Klausem a dalšími představiteli České republiky, vč. hejtmanů krajů, mezi nimiž nebude chybět ani hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler. Hejtman LK se zúčastní také setkání Papeže s věřícími spojeného se slavnostní bohoslužbou při Národní svatováclavské pouti v pondělí ve Staré Boleslavi v kostele svatého Václava od 9.45 hod.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky