Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Světová elita v severské kombinaci míří závodit do Liberce

Mgr. Langer Jiří

  • 23. 02. 2012 14:24

Sdílet článek

 

Světová elita sdruženářů míří v těchto dnech do České republiky. Ke dvěma závodům Kajot bet Světového poháru v severské kombinaci, které se uskuteční pod záštitou hejtmana Libereckého kraje Stanislava Eichlera (ČSSD) o víkendu 24. – 26. února v Liberci, se přihlásilo 63 reprezentantů z patnácti zemí. V soubojích s  olympijskými šampiony z individuálních závodů ve Vancouveru 2010 Jasonem Lamy Chappuisem (Francie) a Billem Demongem (USA), loňským mistrem světa Erikem Frenzelem (Německo) či dalšími esy se představí také čeští reprezentanti Miroslav Dvořák, Lukáš Havránek, Pavel Churavý, Tomáš Slavík a Aleš Vodseďálek (všichni Dukla Liberec).

 

Od roku 1995, kdy Liberec přivítal Světový pohár v severské kombinaci poprvé v historii, sem míří světová špička celkově podesáté. Z dosavadních jedenácti závodů (v roce 2002 se konaly dva) byl nejpilnějším sběratelem vítězství německý reprezentant Rony Ackermann, jenž stál třikrát na nejvyšším stupni. Z českých sdruženářů dokázal doma vyhrát Ladislav Rygl v roce 2000.

 „Je dobře, že soutěž nejlepších světových sdruženářů opět zamíila do České republiky. V Liberci jí nabídneme nejen moderní lyžařské areály, ale také zkušený pořadatelský tým, který se podílel na úspěšné organizaci zimní evropské mládežnické olympiády EYOWF 2011 a bude připravovat také juniorské mistrovství světa v Liberci v roce 2013," řekl náměstek hejtmana LK Radek Cikl (ČSSD), předseda Úseku severské kombinace Svazu lyžařů České republiky.

 

 

AREÁLY HLÁSÍ PŘIPRAVENOST

Hlavní část příprav v areálech na Ještědu a ve Vesci už skončila a nyní se dolaďují dílčí drobnosti. Vynikající klimatické podmínky na přelomu ledna a února napomohly vytvoření dostatečných sněhových zásob a závody by nemělo ohrozit ani případné výrazné oteplení. Pořadatelský tým včetně 90 dobrovolníků tvoří lidé, kteří úspěšně zvládli například organizaci zimní evropské olympiády mládeže (EYOWF) 2011 a budou se podílet i na přípravách MS juniorů 2013 v Liberci.

 

Na menším z ještědských můstků HS 100 absolvovali organizátoři o víkendu generálku v rámci Kontinentálního poháru žen. Kompletně připravený je už také můstek HS 134 a od středy ho začnou testovat závodníci. Dokončuje se zde rovněž zázemí jednotlivých týmů, stavba stanů a dalších potřebných mobilních staveb, navážejí se kontejnery a dolaďují podmínky pro práci přenosové techniky České televize, která vysílá páteční provizorní závodní kolo i oba závody naživo.

 

Ve Vesci bylo pro stavbu tratě k dispozici zhruba 45 000 kubických metrů sněhu. Ty se uplynulý týden rozhrnuly pomocí rolby po celé délce dvoukilometrového běžeckého okruhua poté se jimi „zasněžil“ také stadion. „Včas jsme si vytvořili určité zásoby technického sněhu, ale letos k nám byla navíc opravdu štědrá také příroda. Dokonce jsme mohli vyrobit ještě jednu dvoukilometrovou trať i pro veřejnost. V současné době závodní okruh upravujeme tak, aby byl rovný a v souladu s pravidly také dostatečně široký. První oficiální trénink je zde na programu v pátek 24. února,“ upřesňuje Kateřina Nyčová, výkonná ředitelka organizačního výboru.

 

Dopravudo areálu Ještěd o víkendu zajistí pořadatelé speciálními autobusy z tramvajové zastávky Horní Hanychov (konečná linky č. 3). Tato zastávka se nachází přímo u hlavního parkoviště. Jediný přístup do areálu bude možný po vrstevnicové „Televizní cestě“. V případě areálu ve Vesci mohou návštěvníci využít parkoviště u hřbitova.

 

Penalty race – novinka s trestnými okruhy

Do závodů Kajot bet Světového poháru v Liberci se kvalifikuje vždy padesát nejlepších sdruženářů na základě výkonů v provizorním závodním kole ve skoku. V sobotu čeká účastníky nejprve penalty race (můstek HS 134/běh na 10 km), v neděli individuální závod Gundersen (HS 134/10 km).

 

„Penalty race je novinka tohoto ročníku Světového poháru a zatím se uskutečnila pouze dvakrát –

v prosinci v Lilehammeru a v únoru ve Val di Fiemme. Účastníkům se ve skoku neměří přesná

 

 

délka v metrech a nehodnotí se styl. Dopadají naopak do různě vytyčených koridorů, které jim určí, kolik trestných koleček o délce 150 metrů navíc musejí podobně jako v biatlonu absolvovat – ti nejlepší žádné, ti nejhorší třeba čtyři. Do běžecká části se startuje hromadně, pouze vítěz skoku vyráží na trať s bonifikací deseti vteřin," upřesňuje Ivo Gréger, sportovní ředitel závodů SP v Liberci.

 

ČEŠTÍ REPREZENTANTI NAZNAČILI VZESTUP FORMY

Po rozpačitém vstupu do sezony naštěstí únorová série Světového poháru prokázala stoupající formu českých sdruženářů. V posledním závodě v Klingenthalu se Tomáš Slavík dokonce prosadil na stupně vítězů.

 

“Začátek Světového poháru nebyl z naší strany příliš vydařený. Nevyšla nám závěrečná příprava v Norsku, protože tam nebyl sníh. Přesunuli jsme se do finského Vuokatti a tam většinou jen běhali. Do ostrých závodů šel každý s pouhými osmi skoky, a to se ukázalo jako značný handicap. Celková příprava se také zaměřila na příchod formy ve druhé polovině sezony, protože příští rok se v tomto termínu koná mistrovství světa ve Val di Fiemme. Navíc startovní pole se vyrovnalo, silní Rakušané, Němci či Norové v něm mají osm reprezentantů a kromě Lamyho Chappuise může vyhrát ještě dvacet jiných borců,“  komentuje dosavadní průběh sezony reprezentační trenér Luděk Šablatura.

 

Až do minulého víkendu byla maximem jeho svěřenců 13. příčka Miroslava Dvořáka v kazašském středisku Almaty. Tomáš Slavík, česká jednička uplynulé sezony, však teď výrazným výkonnostním skokem ukázal, že ani umístění mezi absolutní špičkou nejsou českým závodníkům zapovězena.

 

“V Klingenthalu je můj nejoblíbenější můstek a přiznám se, že právě tam jsem čekal dobrý výsledek. Jsem rád, že před Libercem jsem se dostal do pohody. Cítil jsem, že forma musí přijít, vždyť také loni jsem měl svůj vrchol až ve druhé polovině sezony. Doufám, že mi teď chvíli vydrží,” přeje si Tomáš Slavík, jako nejlepší Čech 30. v klasifikaci Světového poháru.

 

Také Miroslav Dvořák slibuje pro Liberec boj o vylepšení své dosavadní nejlepší pozice. “Úvod sezony jsem měl ve Světovém poháru podivný. Než jsem si stačil zazávodit, bylo po Vánocích! Naštěstí se to pak zlomilo. Vyzkoušel jsem novou značku skokanských bot a na můstku se mi začalo dařit – předtím jsem se kvůli nevydařeným skokům několikrát do hlavní soutěže vůbec nedostal. Teď už se cítím lépe a hlavně sebevědomí šlo nahoru,” říká Miroslav Dvořák.

 

VSTUP PRO DIVÁKY ZDARMA

Program Kajot bet Světového poháru v Liberci - pátek 24. 2.: 11 h - Ještěd, provizorní závodní kolo (v případě nepříznivého počasí a odložení skoků v dalších dnech se závodníkům započítává), sobota 25. 2. - penalty race (HS 134/10 km): 10 h - Ještěd, skokanská část na můstku HS 134, 13:30 h - Vesec, běžecká část (5 x 2 km), neděle 26. 2. – individuální Gundersen (HS 134/10 km): 9 h - Ještěd, skokanská část na můstku HS 134, 12:15 h - Vesec, běžecká část (5 x 2 km).

 

Vstupné do obou areálů na všechny tréninky a závody ve skocích i bězích je zdarma.

 

Záštitu nad závody Kajot bet Světového poháru v severské kombinaci v Liberci převzal hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.

 

Více informací na webových stránkách www.skiliberec.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky