Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Světový den statistiky připadá na úterý 20. října

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 19. 10. 2015 15:37

Sdílet článek

Rezolucí Valného shromáždění OSN bylo úterý 20. října 2015 prohlášeno Světovým dnem statistiky s mottem „Kvalitní data, lepší život“. Světový den statistiky se bude konat pravidelně každých pět let. U příležitosti světového dne najdou zájemci zajímavé statistické informace přímo od Krajské správy ČSÚ v Liberci, v úterý 20. října, v prostorách vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje.

U příležitosti Světového dne statistiky zveřejní Český statistický úřad například nejoblíbenější dětská jména u dětí narozených v lednu 2014 a v lednu 2015, včetně krajských dat.

Spustí mobilní aplikaci „Nejnovější ekonomické údaje“, díky které budou mít zájemci možnost míst neustále aktuální statistiky ve svém mobilu - výběr ze statistik ČSÚ (HDP, inflace, mzdy, nezaměstnanost apod.).

V Praze pořádají v úterý 20. října Den otevřených dveří v knihovně ČSÚ. Tam budou připraveny nejzajímavější archívní publikace z knihovního fondu. Návštěvníci si budou moci na památku odnést DVD s publikacemi ČSÚ (Statistická ročenka ČR, Historická ročenka energetiky, analýzy ze Sčítání lidu a další). Součástí dne je i výstava „Příběh statistiky“ a řada dalších zajímavostí.

Na webových stránkách www.czso.cz bude spuštěný statistický kvíz. Zkusit si jej mohou zájemci z řad veřejnosti. Otázky nejsou jednoduché, ale všechny odpovědi lze najít na webu statistického úřadu. Kdo odpoví nejrychleji nejvíce otázek správně, něco vyhraje. Kvíz bude zpřístupněn v úterý 20. října v 9h, hrát se bude do středy 21. října do půlnoci.

Rezoluce OSN v této souvislosti připomíná i letošní 200. výročí narození matematika Georga Boole. Tento britský matematik a filozof se proslavil jako objevitel základů moderní aritmetiky (později nazvané Booleova algebra) a je považován za zakladatele informatiky, resp. moderní počítačové vědy.

První Světový den statistiky se konal 20. října 2010 a nejrůznějšími aktivitami ho podpořilo více než 130 států sdružených v OSN.

Aktuality s informacemi z Libereckého kraje najdou zájemci na www.czso.cz/csu/xl

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky