Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Světový festival moderního kutilství plný technologií a zábavných workshopů se představí již podruhé v Liberci

07. 10. 2022

Maker Faire Liberec – druhý ročník festivalu plného pokusů a workshopů s moderními technologiemi, řemesly a vědou se uskuteční 8. října 2022 v Lipo.ink (budova Krajského úřadu Libereckého kraje). Po úspěšném prvním ročníku festival představí 35 místních tvůrců – tzv. makerů.  Návštěvníky čeká den plný tvoření, bádání, působivých instalací a populárně-naučných show.

Kromě 3D tisku, který je tématem hlavního partnera akce a nejznámějšího českého makera Josefa Průši, představí vystavující makeři i další domény – virtuální realitu, robotiku ve spolupráci či mikroprocesory. Lidé si budou moct postavit svůj vlastní senzor vzduchu, vyzdobit svojí vlastní brusku a závodit s ní na speciální dráze. Program je připraven pro všechny generace a skupiny. Nejen ti nejmenší budou mít ve spolupráci se vzdělávací organizací Evropské vesmírné agentury možnost si sestavit a odpálit vlastní vodní raketu.

Maker Faire je celosvětový koncept festivalu oslavujícího kreativitu, vynálezce a inovátory všeho druhu. Na každém kroku tu na vás čekají nadšenci a tvořiví lidé, kteří vás zasvětí do tajů svých důmyslných projektů, zapojí do workshopů a nechají vás si vše vyzkoušet. „Maker Faire je pestrá akce plná energie, zvídavých lidí a úžasných vynálezů. Od podobných akcí nás odlišuje především osobní kontakt s nadšenými tvůrci a ta praktická zkušenost a možnost tvořit,“ uvádí za organizátory Karolína Smutková.

Festival je součástí celosvětové sítě původem z USA, který se po premiéře v Praze v roce 2018 začal konat v 8 dalších městech po republice. Organizátoři vždy kladou důraz na místní tvůrce (makery), firmy a startupy. Pro festival připravují program, který zabaví celou rodinu, ale zaujme i odborníky a profesionály. „V Lipo.ink se denně setkáváme s nápady a inovacemi. Liberecký kraj je na ně obzvlášť bohatý a jsme rádi, že i letos se o tom přesvědčí návštěvníci každého věku,“ říká Jakub Kovář z Libereckého podnikatelského inkubátoru. „Navíc se tu na jednom místě potkají nejnovější technologie s tradičními řemesly,“ dodává Jiří Ulvr, radní hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Na Maker Faire se představí také tvůrci unikátních dronů inspirovaných hmyzem nebo unikátní stínítka tvořená včelím voskem. Startup Hardwario pak představí své IOT stavebnice a zaměří se také na téma energetických úspor. Návštěvníci si budou moct postavit vlastní fotoaparát z krabičky od sirek a vlastníma rukama si také vyzkouší výrobu nanovláken.

Projekt je spolufinancován Statutárním městem Liberec a Libereckým krajem. Spoluorganizátorem je inkubátor Lipo.ink, hlavním partnerem je Prusa Research a Hardwario a Nadace Jablotron.

Festival proběhne v sobotu od 10:00 do 18:00. Vstup na akci je symbolický, předprodej je na platformě Goout.

Maker Faire je festival plný workshopů, interaktivních aktivit a především nadšených lidí. Téměř vše si na něm lze vyzkoušet na vlastní kůži a mnohé se dá také vyrobit. Své projekty a prototypy zde prezentují tzv. makeři. Festival propojuje nadšence a odborníky, ale zároveň slibuje chytrou zábavu pro celé rodiny – kombinuje v sobě moderní technologie, tradiční řemesla, vědu a design.