Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Svíčky, hudba, vánoční strom a pohádky… advent v Jablonci začíná

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 22. 11. 2017 00:00

Sdílet článek

První adventní svíci můžete přijít společně zapálit v neděli 3. prosince do nejstaršího jabloneckého kostela, do kostela svaté Anny. O sváteční náladu se postarají hudebníci ze souborů MyJenNěkdy a Brass Jablonec. Součástí adventního programu, který připravilo Jablonecké kulturní a informační centrum, je i zahájení interaktivní výstavy Vánoční pohádky s Miloslavem Jágrem v bývalé faře, dnešním Domě Scheybalových.

O první adventní neděli, která letos připadá na 3. prosince, se v Jablonci nad Nisou tradičně rozsvítí vánoční strom před radnicí. Do města se však můžete vypravit už dříve a vychutnat si komornější atmosféru zahájení adventu. „V 15 hodin společně zapálíme první svíci v kostele svaté Anny. A protože s dobou adventu je spjata také hudba, můžete si sváteční okamžiky v kostele zpříjemnit koncertem smíšeného komorního sboru MyJenNěkdy a souboru žesťových nástrojů Brass Jablonec. V průběhu odpoledne vystoupí dvakrát – v 15 a v 16 hodin,“ upřesňuje Petra Handlířová z Jabloneckého kulturního a informačního centra.

Na malované vánoční pohádky do Domu Scheybalových
U příležitosti zahájení adventu bude otevřena i bývalá fara kostela svaté Anny, která dnes pod názvem Dům Jany a Josefa V. Scheybalových slouží jako památník, výstavní síň a turistické infocentrum. V podkroví historického domu čeká na návštěvníky zbrusu nová výstava. „K vánočnímu času odjakživa patří pohádky. Výstava, kterou Jablonecké kulturní a informační centrum pro své návštěvníky připravilo, je vzpomínkou na výjimečného výtvarníka, ilustrátora a autora dětských knížek, Miloslava Jágra. Letos by oslavil devadesáté narozeniny. Jablonec nad Nisou byl jeho druhým domovem, a určitě by měl obrovskou radost, že právě jablonecké děti může ve vánočním čase potěšit svými obrázky. Miloslav Jágr, podobně jako Josef Lada, patřil k českým výtvarníkům, kteří dokázali zachytit kouzlo zimy a Vánoc. Do svých obrázků vdechl vzpomínky na dětství v kraji sklářů. Přijďte i vy zavzpomínat spolu se svými dětmi nebo vnoučaty na všechny ty Krakonoše, čerty, draky, podhorské tetky a strejce...,“ zve Petr Vobořil, organizátor výstavy nazvané Vánoční pohádky s Miloslavem Jágrem.
Nedělní program vyvrcholí v 17 hodin na Mírovém náměstí, kde bude slavnostně rozsvícen vánoční strom. (Pořadatelem akce není JKIC, více info na webu www.mestojablonec.cz nebo www.ejbc.cz).  Pokud by se vám nechtělo domů, můžete i poté navštívit pohádkovou výstavu v Domě Scheybalových, která bude otevřena až do 19 hodin.


SOUHRNNÝ PROGRAM zahájení adventu 2017 v Jablonci nad Nisou

sobota 2. 12.
17.00 h, kostel sv. Anny, Požehnání adventních věnců a adventní nešpory
Římskokatolická církev zve veřejnost na první adventní nešpory spojené s žehnáním adventních věnců, které si lidé mohou přinést

15.30 h Dílnička adventních věnců – v prostorách chodby Domu Jany a Josefa V. Scheybalových bude možnost si s pomocí lektorky připravit adventní věnce pro následující žehnání, materiál k zakoupení i na místě

neděle 3. 12.

10.00–16.00 h, Eurocentrum, Vánoční dílničky pro celou rodinu (možnost si zakoupit drobné dárky, kulturní program, trh výrobků z chráněných dílen), www.vikyr.cz

15.00 h., kostel sv. Anny, zapálení první adventní svíce

15.00 h. a 16.00 h., kostel sv. Anny, Adventní zpívání (koncert adventních melodií v podání smíšeného komorního sboru MyJenNěkdy a souboru žesťových nástrojů Brass Jablonec), zdarma, www.jablonec.com

15.00–19.00 h, Dům J. a J. V. Scheybalových, Vánoční pohádky s Miloslavem Jágrem – otevření interaktivní vánoční výstavy jednoho z nejlepších evropských ilustrátorů (Přijďte si připomenout všechny ty generace strejců a tetek, děvčátek i kluků, Krakonošů, čertů a draků), zdarma, www.jablonec.com

17 h., Mírové nám., Rozsvícení vánočního stromu – vystoupí DPS Vrabčáci, zpěvák David Deyl a další, schránka na dopisy Ježíškovi, zdarma, www.ejbc.cz

 

Pozvánka na výstavu
VÁNOČNÍ POHÁDKY S MILOSLAVEM JÁGREM

Dům J. a J. V. Scheybalových

Zahájení výstavy: neděle 3. 12. 15–19 hodin

Otevírací doba výstavy: 5. 12.–3. 3. úterý–pátek (10–12 a 13–17 hodin), sobota (10–13 hodin), kromě 26. 12.

Interaktivní zimní výstava jednoho z nejlepších evropských ilustrátorů k jeho nedožitým 90. narozeninám. Přijďte si připomenout všechny ty generace strejců a tetek, děvčátek i kluků, Krakonošů, čertů a draků. Pro MŠ a 1. stupeň ZŠ na objednání komentovaná prohlídka s výtvarnou dílničkou vždy v úterý od 8.30, 10 a 13.30 hodin, tel.: 775 585 047.

Vstup je zdarma.

Miloslav Jágr (1927–1997)

Miloslav Jágr svými obrázky vypravil přes 120 knížek, spo­lupracoval s dětskými ča­sopisy, vytvářel plakáty, obaly na gramofonové desky, omalovánky, kalendáře i pohlednice. U nás i ve světě je považován za jednoho z nejlepších evropských ilustrátorů. Vedle vlastní tvorby vedl na Vysoké škole uměleckoprůmyslové dlouhá léta Ateliér filmové a televizní grafiky, k jeho žákům patří například Jiří Barta, Pavel Koutský, Petr Sís, Michaela Pavlá­tová, Nina Čampulková nebo Matěj For­man. Americký režisér Gene Deitch si Jágra zvolil jako výtvarníka pro film Hloupá žába, za který dostali roku 1972 v USA Červenou stuhu za nejlepší animovaný film roku. Za svou tvorbu získal řadu ocenění u nás i v zahraničí.

Jeho přítel spisovatel František Nepil o něm před lety napsal: “Čas od času se narodí malíř, který má dar včarovat na papír náš kraj, naši zem. Člověk otevře knížku a z ní na nás zase dýchnou ty naše palouky a dvory, ty potoky k přeskočení i k nepřeskočení, stráně a návsi, a tátové a dědkové a strejdové, a mámy, tetky a babky našeho života, a nám je chvíli o pár let míň a nadlouho jsme o mnoho bohatší...”

Miloslav Jágr ilustroval knihy Václava Čtvrtka, Karla Jaromíra Erbena, Eduarda Petišky, Františka Nepila a mnoho dalších. Celkem se podílel na 150 titulech např. Špity Špity bábo, Podívánky, Špalíček českých pohádek, Krakonošova mísa, Náš Krakonoš, Pohádky z pekelce… Několik z nich také sám napsal – Kluk s křídly, Pan Tužka a slečna Pastelka, Jak zrzci udělali tmu nebo Osmý trpaslík Pana Háby.
Knihy pro dospělé

Anton Pavlovič Čechov: Humoresky, František Nepil: Střevíce z lýčí, Jan Šmíd: Čisté radosti mého života, Ota Hofman: Návrat na planetu Mikymauz, František Nepil: Kněžnin prsten, Ota Pavel: Zlatí úhoři, Jan Šmíd: Údolí nejčistších radostí, Susan Fountain: Místo na slunci

Jágrův Jablonec
Miloslav Jágr se narodil 8. června 1927 v Semilech. V letech 1945–1958 žil střídavě v Jablonci nad Nisou. Však zanedlouho se s manželkou Hanou přestěhovali za prací do Prahy. Přesto mu zůstal Jablonec nad Nisou, kam jezdil do domku za rodiči, druhým domovem. Později pak často pobýval v bytě u jablonecké přehrady a brával tam i svou jedinou vnučku Terezku. „Měl spoustu nápadů a dar hravosti. Kam­ko-li jsme spolu šli, hned jsme byli obklo­pení spoustou dětí, protože když viděly, jak pro mě vymýšlí zábavu, chtěly se při­dat. Děda mi všechno ukazoval, učil mě poznávat stromy, kytky, zvířata a pak jsme si spolu sedli a kreslili. Líbí se mi, jakým stylem maloval lidi, zvířata, přírodu, tam je určitý způsob stylizace, ale pořád to vychází z reálné podoby,“ vzpomíná vnučka Terezka.
Mezi jeho jablonecké přátele patřil například Stanislav Urban, jablonecký patriot a ředitel Muzea skla a bižuterie. Spolu putovali krajem sklářů a zapadlých vlastenců. „Miloslav si ho vel­mi vážil, a když Stanislav zemřel, v nekro­logu o něm napsal, že dal muzeu filozofii a obsah, že chtěl vrátit lidem kořeny identity a úctu k tvořivé práci,“ říká Jágrova dcera Hana Trynerová. „V posledních letech života se velmi sblížil s Petrem Vobořilem, bral ho skoro jako svého syna. Časopis Jizerská kóta, který Petr vydával, ilustroval a graficky upravo­val; udělali spolu taky několik knížek,“ dodává Hanka Trynerová.

Kontaktní osoba pro média za JKIC: Radana Schaeferová, T:+420 606 270 543, schaeferova@jablonec.com

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky