Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Tajemná chodba i loupežníci. Trosky skalního hradu v Oldřichově obestírá tajemství

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 15. 01. 2021 15:53
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Jeho osazenstvo kdysi střežilo důležitou obchodní cestu přes hory, do dnešních časů z něj zbyly jen rozvaliny. Pozůstatky skalního hrádku uprostřed hlubokých lesů západně od Oldřichovského sedla u Oldřichova v Hájích jsou skvělým cílem víkendového výletu.

Na mohutné skále byl hrad založen někdy ve 14. století, zanikl pravděpodobně ve století šestnáctém. Lidové báchorky tvrdí, že měl být spojen podzemní chodbou s frýdlantským zámkem, jiné vyprávějí o krásné dívce držené na hrádku loupežníky. Když se jednou rozhodla pro útěk, byla pronásledována, a proto se na konci útesu pokusila neúspěšně skočit na sousední skálu. Od té doby se hluboké skalní průrvě, do níž se zřítila, říká Panenský skok.

 „Zbytky skalního hradu zaujmou všechny milovníky toulání po jizerskohorských bučinách. Rodičům s dětmi poskytují pověsti o krásné dívce nebo podzemní chodbě do frýdlantského zámku, které se k hradu váží, velký prostor pro uplatnění fantazie,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Věrohodnější prameny tvrdí, že snad šlo o tvrz chránící starou obchodní stezku spojující Liberecko s Frýdlantskem. Lze předpokládat, že obojí se nejspíš prolínalo. Jisté ale je, že středověké osídlení je doloženo archeologickými nálezy.

Ze Skalního hradu se otvírá výhled na Frýdlantsko a do vzdálené Horní Lužice, zajímavý je i pohled ke Špičáku, který se nachází jihozápadně odtud. K jeho skalnatému vrcholu se lze dostat po značené stezce, která místy vede po stabilních roštových stupních. V současné době Špičák převyšují stromy, takže výhled z něho je jen skromný. Těsně pod vrcholem se ale dá najít místo s dobrým rozhledem na Ještědský hřbet.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky