Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Téměř jedním a půl milionem chce kraj podpořit oblast kultury

08. 08. 2018

Rada Libereckého kraje na včerejším jednání rozhodla o poskytnutí účelové dotace ze svého rozpočtu na významnou kulturní akci. Finanční prostředky ve výši 1.400.000 korun pro další dva projekty, o kterých rada jednala, ještě musí schválit zastupitelé.

 „Tyto prostředky jsou jako neinvestiční individuální dotace určeny pro konkrétní kulturní projekty,“ vysvětlila Květa Vinklátová, radní pověřená řízením rezortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu, s tím, že nedojde k navýšení rozpočtu. „Veškeré výdaje jsou kryty ze současných finančních prostředků Odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu,“ dodala radní.

Konkrétně se jedná o tři projekty. První, který rada odsouhlasila, ve výši 150.000 korun podpoří Létofest. Další dva projekty v celkové výši 1.250.000 Kč se týkají akce 140. výročí založení Nordböhmischer Excursions-Clubu a Nákupu židlí pro diváky Malého divadla a židlí pro orchestrální hráče. U nich bude o poskytnutí účelové dotace a schválení smlouvy rozhodovat zastupitelstvo kraje.

Divadlo F. X. Šaldy v Liberci požádalo Liberecký kraj o příspěvek na nákup židlí pro diváky Malého divadla a do orchestřiště v Divadle F. X. Šaldy. Malé divadlo je koncepčně řešeno jako alternativní scéna s možností variability hlediště. Stávající židle jsou více než 15 let staré, poničené a problémem je i jejich špatná stohovatelnost. Pořízení nových židlí by mělo zvýšit komfort diváků a současně ulehčit práci divadelních techniků, kteří přestavují hlediště několikrát týdně.

„V Divadle F. X. Šaldy jsou pro orchestr v současné době využívané běžné polstrované židle, které nesplňují požadavky ergonomie pro hráče. Představení přitom často trvá několik hodin, po které musí orchestrální hráči sedět v jedné poloze. Divadlo by proto chtělo pořídit nové židle konstruované přímo pro orchestrální hráče, které by zlepšily jejich pracovní podmínky,“ vysvětlila radní Květa Vinklátová.

Z milionové dotace Libereckého kraje by mělo být pořízeno 200 židlí pro diváky Malého divadla a 50 speciálních židlí pro orchestřiště Šaldova divadla. Předpokládaná cena činí cca 750 tisíc Kč za židle pro Malé divadlo a cca 250 tisíc Kč za židle do orchestřiště. Pokud zastupitelé dotaci schválí, k nákupu dojde do konce tohoto roku.

Přehled dotací – viz tabulka:

Žadatel

Název projektu

Požadovaná výše dotace

Alokované prostředky v rozpočtu LK

YASHICA s.r.o.

LÉTOFEST

150.000 Kč

150.000 Kč

Vlastivědný spolek Českolipska

140. výročí založení Nordböhmischer Excursions-Clubu

250.000 Kč

250.000 Kč

Divadlo F.X.Šaldy Liberec, příspěvková organizace

Nákup židlí pro diváky Malého divadla a židlí pro orchestrální hráče

1.000.000 Kč

1.000.000 Kč

 

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307