Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

The Action pro mladé řidiče je v libereckém Babylonu!

Mgr. Langer Jiří

  • 17. 04. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7893|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

V libereckém Centru Babylon v sále EXPO se 21. dubna představí jedinečná multimediální show The Action. Je určena mladým a začínajícím řidičům, tedy žákům devátých tříd základních škol a středoškolákům. Jejím cílem je efektivní formou působit na tuto věkovou skupinu a motivovat ji k odpovědnějšímu chování na našich silnicích. Nejen podle statistik, ale i z logiky věci (nezkušenost, časté přeceňování vlastních schopností) jsou tito řidiči nejrizikovější skupinou, kterou navíc není jednoduché oslovit. Nereaguje totiž na běžné metody prevence dopravní nehodovosti, nesnáší jakékoliv formy poučování a mentorování. Autoři The Action s tímto typem psychiky počítali a vytvořili projekt, který se v mnohém od ostatních preventivních projektů liší. Zásadně nepoučuje. Šokuje.

Studenti vstupují do sálu, kde je vítá diskotéka a sympatický „DJ“ je zve k zábavě a tanci. Když je publikum náležitě rozjařené, diskotéku „utne“ a následuje video. Sestřihy brutálních záběrů z těch nejhorších dopravních nehod rychle střídají nevázanou zábavu. Tak jako se to bohužel nezřídka stává i v realitě. Stejně reálné jsou následující živé příběhy lidí, kterým nehoda navždy změnila život: „Chtěla bych někdy zažít ten pocit, kdy se můžete sebrat a jít se proběhnout. Cítit ten kontakt se zemí, kdy došlápnete a je to všechno strašně v pohodě,“ vypráví Jarmila Onderková, která je upoutána na invalidní vozík po vážné autonehodě, a pokračuje: „A to už se jen tak nevrátí. Vám bych chtěla říct, že až se budete vracet domů z diskotéky nebo ze zábavy a budete si sedat do auta nebo na motorku, tak si na mě vzpomeňte.

Diváci si vyslechnou i příběhy policistů, záchranářů či hasičů, kteří asistovali u tragických nehod. Žádný z nich jim neříká, jak by se měli chovat. Jenom prostě suše odvyprávějí, co viděli a zažili: „Nechali jsme si od hasičů otevřít dveře od spolujezdce,“ vypráví policista Tomáš Zugar, „protože, jak už jsem říkal, ten řidič ležel na druhé straně. Vyvalil se z toho takový ten vlhký dým. Kdybych vám měl popsat zápach, tak je to taková směs plastů, molitanů a ohořelého masa. Ten řidič měl prasklé břicho, vyteklé vnitřnosti. Otočil jsem se na doktora. Říká: Tak to je lidské tělo, když hoří, tak se vaří, a ta kůže to nevydrží a praskne a všechno, co je vevnitř, vyteče ven…“

Pro zesílení emotivního dopadu tragických příběhů The Action využívá i dalších forem – například výrazového tance a hudby.

Ačkoliv studenti určitě neodcházejí s dobrými pocity, na tohle představení určitě nezapomenou,“ říká  Martin Gebauer, ředitel agentury EuroNet.CZ, která The Action produkuje a přináší i důkaz: „Oddělení BESIP Ministerstva dopravy, které je generálním a jediným finančním partnerem projektu, si zadalo průzkum u agentury STEM, podle kterého tři ze čtyř respondentů tvrdí, že tohle představení bude mít trvalý vliv na jejich chování v silničním provozu.“

The Action má za sebou už čtyři úspěšné ročníky – celkem 251 repríz a 102 000 diváků. Letos se v České republice uskuteční 87 repríz ve 29 městech s předpokládanou účastí 35 tisíc žáků devátých tříd základních škol a středoškoláků.

„Vždycky jsem si myslela, že The Action je dobrý projekt – umí totiž komunikovat s velmi náročnou cílovou skupinou, kterou se většinou oslovit nedaří,“ říká vedoucí oddělení BESIP Ministerstva dopravy  Zuzana Ambrožová a dodává: „Prosadit tento projekt před čtyřmi lety nebylo jednoduché. Chtělo to odvahu experimentovat. Ale nakonec se to podařilo a výsledky se dostavily.“

Zatímco počet všech dopravních nehod klesl v loňském roce v porovnání s rokem 2004 (začátek realizace projektu The Action) o 18,4 %, u dopravních nehod zaviněných řidiči do 25 let to bylo celých 30,1 %!

 

 

 

Kontakty:

Mgr. Zuzana Ambrožová

vedoucí oddělení, Ministerstvo dopravy – BESIP

e-mail: zuzana.ambrozova@mdcr.cz

mobil: + 420 721 270 103

Bc. Martin Gebauer

manažer projektu The Action

e-mail: gebauer@euronet.cz

mobil: +420 737 282 838

 

Další informace o projektu The Action naleznete na webové stránce www.theaction.cz.

                                

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky