Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Tisková konference na kraji bude o transformaci sociálních služeb v LK, doplní ji výstava fotografií

Mgr. Langer Jiří

  • 31. 01. 2013 14:18

Sdílet článek

 

Tisková konference na podporu transformace sociálních služeb v Libereckém kraji, se uskuteční ve středu 6. února v 10 hodin v budově Krajského úřadu Libereckého kraje, U Jezu, 642/2a, 3. patro, v zasedací místnost hejtmana č. 313, v Liberci

Na tiskové konferenci vystoupí se svými příspěvky k tématu krajský radní pro sociální věci Petr Tulpa, Ivana Příhonská (MPSV), Kateřina Tomínová, pověřená řízením odboru sociálních věcí Krajského úřadu LK, Petra Bröcklová, ředitelka Domova pro osoby se zdravotním postižením Mařenice či Jindřich Štreit, fotograf a pedagog.

 

Případné dotazy novinářů na probíhající transformaci sociálních služeb budou připraveni zodpovídat také Pavel Kos, ředitel Domova Sluneční dvůr a Jiří Bezouška, ředitel Domova a Centra denních služeb Jablonec nad Nisou.

Novinářům budou představeny základní teze transformace sociálních služeb v ČR, již dosažené pokroky a konkrétní plány pro další transformační kroky s akcentem na Liberecký kraj.

 

Po skončení dopolední tiskové konference jsou její hosté zváni na zahájení výstavy tematických fotografií „Život místo ústavu“, která se uskuteční od 11:30 hodin v prostorách OC Forum Liberec (Soukenné náměstí 2a/669).

Projektu podpora transformace sociálních služeb MPSV ČR se účastní 13 krajů ČR. Mediální kampaň, spojená s výstavou fotografií Život místo ústavu, postupně zavítá do všech krajů, vyjma Prahy. Pro více informací o projektu Podpora transformace sociálních služeb, tiskové konferenci a výstavě kontaktujte agenturu Remmark na níže uvedeném telefonu nebo emailu.

 

Jindřich Štreit k tématice transformace sociálních služeb a fotografování lidí s postižením

„Téma fotografuji již mnoho let a tak jsem měl možnost osobně poznat prostředí i podmínky života lidí, kterých se potřeba sociálních služeb týká.

                                                     

K tématu problematiky sociálních služeb a života postižených v ústavech i mimo něj mě přivedl především zájem o sociální fotografii a vztahy mezi lidmi.

S životem lidí s postižením jsem se blíže seznámil díky svým návštěvám různých sociálních zařízení v okolí, kde jsem mohl fotografovat, dostalo se mi možnosti dlouhodobě se stýkat s jejich obyvateli a rozmlouvat s nimi. Na základě těchto zkušeností jsem vytvořil několik fotografických souborů, které jsou stále vystavovány, a vydal jsem při té příležitosti také několik katalogů.

 

Sociální téma sleduji již od doby předrevoluční. Myslím, že se situace po sametové revoluci začala hodně měnit k lepšímu. Můj názor je, že tito lidé jsou bezbranní, a proto potřebují naši pozornost, ochranu, pochopení a hlavně pomoc. Při návštěvách zařízení mě hodně překvapilo množství lidí, kteří jsou v nich umístění. Osobně považuji vytváření skutečného domova místo života v ústavu za ten nejlepší možný cíl a velmi jej podporuji. Vzhledem k tomu, že mě toto téma stále zajímá, jsem nadále v kontaktu s různými zařízeními a snažím se je aktivně podporovat.“

 

Prof. Mgr. Jindřich Štreit

Narozen 5. září 1946 ve Vsetíně. Fotograf, vysokoškolský pedagog, kurátor a organizátor kulturního života. Má ženu Agnes a dceru Moniku. Vyrůstal v obci Střítež v okrese Vsetín, kde byl otec učitelem. Když mu bylo deset let, přestěhoval se s rodiči do pohraniční obce Těchanov na Bruntálsku. Vystudoval gymnázium v Rýmařově (1960-1963) a Pedagogickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, obory 1. – 5. třída a výtvarná výchova (1963-1967). Poté vyučoval na základní devítileté škole v Rýmařově, po roce se stal ředitelem školy v Sovinci a později v Jiříkově. V letech 1974–1977 absolvoval Školu výtvarné fotografie při ústředním výboru Svazu českých fotografů v Brně.

Od roku 1967 realizoval přes 850 samostatných výstav v řadě zemí Evropy i v zámoří. Od roku 1964 se zúčastnil přes 300 výstav na čtyřech kontinentech světa a byl účastníkem mnoha mezinárodních dílen a sympozií. Od 70. let minulého století se intenzivně věnuje také realizaci výstav jiných umělců, po roce 1989 rovněž v mezinárodním měřítku. Vyhlášenou formou neoficiální kultury se staly v osmdesátých letech jeho vernisáže českých a slovenských umělců na Sovinci, ve kterých se svou ženou pokračovali až do roku 1997. Věhlasné se staly v osmdesátých letech. V rámci pedagogické činnosti mimo jiné pro studenty pravidelně připravuje s kolegy z Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě fotografické dílny a především dlouhodobé fotografické projekty, jež mapují běžný život ve městech i na vesnicích. Od roku 1990 část své práce soustavně věnuje podpoře humanitární a charitativní činnosti. Za svoje fotografie získal řadu domácích i mezinárodních ocenění.

 

www.jindrichstreit.cz

 

 

Prof. Jindřich Štreit k jednotlivým fotografiím výstavy „Život místo ústavu“

 

Pět dívek, Topolany 1994

Autor – prof. Jindřich Štreit

 

„Měl jsem výstavu v Olomouci a požádal jsem klienty Dětského centra v Topolanech, zda by vystoupili na vernisáži. Děvčata se převlékla za víly a na vernisáži úžasně zatančila.“ 

 

Dva muži, Bílsko 1998

Autor – prof. Jindřich Štreit

 

„Zajímají mě mezilidské vztahy, výrazy tváří, psychologie lidí. Fotografie vznikly v zařízení Sociálních služeb Nové Zámky, pobočka Bílsko.“ 

 

Dvě děvčata s plyšovým pejskem, Šternberk 1998

Autor – prof. Jindřich Štreit (Fotografie vznikla v zařízení Vincentinum,  poskytovatel soc. služeb.)

 

„Snažím se zachytit obyčejný život sociálního zařízení. Všímám si výzdoby, která charakterizuje zájmy klientů. Podstatné je také to, s čím si klienti hrají a jak se baví. Milují zvířata v jakékoli podobě.“

 

Portrét chlapce, Zlín 1998

Autor – prof. Jindřich Štreit

 

„Fotografie vznikla v soukromí zlínské rodiny. Zaujala mě psychologie výrazu chlapce.“ 

 

Dívka u zrcadla, Mariánské Lázně 2000

Autor – prof. Jindřich Štreit

 

„Naši přátelé mají dceru, která je poněkud opožděná. Neuvěřitelně o ni celou dobu, od malička, pečují. Věnují jí mnoho času a to vše se zúročilo v začlenění do života. Dívka získala patřičné sebevědomí.“ 

 

Chlapec fotografuje, Olomouc 2002

Autor – prof. Jindřich Štreit

 

„Olomoucké sdružení SPOLU se snaží začleňovat klienty do pracovního procesu. Dopoledne chodí do školy, kde probíhá výuka dostupná možnostem postižení. Povětšinou se však jedná spíše o hry. Další dny pracují ."

 

Vlastimil Beránek

REMMARK, a.s.

Křemencova 178

110 00 Praha 1

email: vlastimil.beranek@remmark.cz

tel. +420 210 210 990

gsm +420 606 681 087

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky