Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Tisková zpráva - NISAINVEST

  • 16. 10. 2002 00:00

Sdílet článek

[id:312|autor:|email:|telefon:|mobil:|aktualizace:]

Liberecký kraj

U Jezu 642/2a, 460 01 Liberec

tel.: (420-48) 52 26 302, fax: (420-48) 52 26 330

 
Liberec, 14.10.2002

 

T I S K O V Á   Z P R Á V A

 

Liberecký kraj pořádal v Domě kultury Liberec ve dnech 10. – 11.10.2002 Fórum investičních příležitostí NISAINVEST 2002. Jednalo se o 8. ročník, který byl zaměřen na spolupráci mezi orgány státní správy, samosprávy a soukromými subjekty.

 

Akce se zúčastnilo  210 registrovaných účastníků. V rámci 8 sekcí (včetně mezinárodní konference) vystoupilo na příslušná témata  50 odborných přednášejících.

Doprovodnou výstavu tvořilo 18 vystavovatelů.  Město Liberec, Město Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj a bankovní instituce Česká spořitelna a Českomoravská hypoteční banka instalovaly výstavní stánky. Další společnosti využily možnosti své prezentace formou  výstavních panelů. Technickou přípravu akce a moderování jednotlivých sekcí zajistili pracovníci odboru rozvoje Krajského úřadu Libereckého kraje.

 

Program byl rozdělen na diskusní bloky na předem stanovená témata:  oblasti finančních zdrojů Státního rozpočtu, Evropské unie, regionální plánování, doprava, problematika komunikace a vzájemné spolupráce společností  provozujících technickou infrastrukturu, státní mapová díla pro geografické informační systémy (GIS), rozvoj venkova a cestovního ruchu, územní plánování.

Současně v rámci NISAINVESTU 2002 proběhla 10. 10. 2002 Mezinárodní konference o regionálním plánování za účasti zahraničních partnerů z polské a německé strany.

 

Účastníci si měli možnost vybrat z širokého programu, který probíhal současně ve třech sálech.

Ve čtvrtek 10.10.2002 v 19.00 hod byl započat slavností večer, který zahájili čelní představitelé Libereckého kraje a odstartovali tím večerní program, jehož součástí byl raut doplněný poslechem hudby. Vystoupila dívčí country skupina BERUŠKY z Jablonce nad Nisou, zpěvačka Radka Fišarová a skupina BG BAZAR.

 

Shrnutí informací o nejdůležitějších sekcích

 

ü           Mezinárodní konference o regionálním plánování obsahovala čtyři tématické bloky. První a druhý blok byl zaměřený na strategické plánování a přinesl účastníkům prostřednictvím příspěvku Ing. Jiřího Lauermana a Ing. Petra Ponikelského z odboru rozvoje Krajského úřadu Libereckého kraje informace o přípravě regionální politiky v Libereckém kraji. Představitelé  Královéhradeckého a Pardubického kraje dále prezentovali aktuální stav přípravy vlastních rozvojových dokumentů. Německý partner reprezentovaný Dr. Heidemarie Russig představil přístup k prostorovému plánování v SRN. V diskusi byla otevřena zásadní otázka implementace rozvojových koncepcí.

První odpolední blok byl zaměřen na územní plánování v podmínkách ČR, zejména promítnutí stávajícího stavu a navrhovaných strategických rozvojových opatření do území. RNDr. Kateřina Lauermannová, vedoucí odboru územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Libereckého kraje seznámila účastníky se zpracováním územního plánu velkého územního celku Libereckého kraje. Téma doplnil Ing. Pavel Kalivoda o představení přístupu Pardubického kraje k plánování území. Důležitou součástí tohoto bloku byla také zásadní přednáška Mgr. Viktora Třebického (Ústav pro ekopolitiku ČR) zaměřená na téma udržitelný rozvoj a jeho promítnutí do regionální politiky krajů. V bouřlivé diskusi nakonec účastníci Mezinárodní konference nalezli kompromis.

Závěrečný blok byl zaměřen především na praktické zkušenosti v oblasti realizace rozvojových záměrů. Účastníci konference byli v podání Ing. Miloše Vajnera seznámeni konkrétně s projektem Centrum Babylon v Liberci a dále obecně s možnostmi řešení problematiky starých výrobních komplexů opřenými o zahraniční zkušenosti. V druhé části posledního bloku představil Dr. Holm Grosse regionální management v SRN a jeho praktické výsledky. Diskutována byla též důležitá otázka partnerství veřejné a soukromé sféry, která je naprosto zásadní pro úspěšnou realizaci regionální politiky v jakémkoliv měřítku.

 

ü           Cílem sekce „Samospráva a provozovatelé technické infrastruktury“ bylo představení jednotlivých významných provozovatelů technické infrastruktury Libereckého kraje.

Na uvedené sekci se prezentovali zástupci akciových společností: Českého Telecomu – Ing. Jiří Toman, výkonný ředitel pro inženýring výstavby sítě, a Ing. Tomáš Ládr, MBA, manažer regionu Severní Čechy, Severočeské energetiky – Ing. Miroslav Kekule, člen představenstva, a Severočeské plynárenské – Ing. Luděk Primus, ředitel marketingu. Seznámili přítomné s vnitřní organizací společností, s postupem přípravy investic. Upozornili na důležitý společný problém průchodnosti veřejnoprávních řízení. Vystoupení provozovatelů technické infrastruktury účelně doplnily prezentace společností spolupracujících  při přípravě a realizaci investic, a to Povodí Labe – Ing. Jaroslav Jaroušek, ředitel závodu, a Envikon – Ing. Květa Konečná, expert na studie vlivů na životní prostředí.

Zajímavým a konfrontačním příspěvkem do diskuse byla prezentace Investorsko – inženýrské a.s. - p. Petra Kupfa, předsedy představenstva a ředitele společnosti, který na příkladu průmyslové zóny Liberec – jih uvedl, že i standardní postupy provozovatelů technické infrastruktury lze narušit a upravit na postupy potřebné a ekonomicky efektivní pro konečnou realizaci investic. 

Závěr potvrdil zejména komunikační přínos pro  provozovatele technické infrastruktury, poskytovatele energií, významné investory a zástupce Libereckého kraje, obecní či městské samosprávy. Díky vzniklému prostoru na diskusi byli řešeny vzájemné otázky dotýkající se několika společností současně. Fórum investičních příležitostí NISAINVEST 2002  odstartovalo vzájemná jednání a cíle mezi provozovateli technické infrastruktury.

 

ü           Jedním z nejdůležitějších bodů pátečního programu bylo představení projektu REGIOTRAM. Zde se účastníci dozvěděli bližší informace o projektu, o jeho kladech i významu oproti současným způsobům zajištění veřejné dopravy pro oblast Libereckého kraje v návaznosti na dopravu okolních států.

 

ü           V odborné sekci „GIS v samosprávě“ byl prezentován záměr zpracování letecké ortofotomapy pro využití v širokém spektru prací na budování geografického informačního systému (GIS) Libereckého kraje i pro použití v koordinaci přeshraničních záměrů. Byly zde prezentovány i nové způsoby digitálního zpracování územně plánovacích dokumentací, digitální pasporty budov včetně jejich dalšího využití při správě majetku. Zároveň zde byly formulovány i problematické oblasti v tomto oboru a tím byl dán základ pro další pracovní setkání zúčastněných stran.

 

Zpracoval: odbor rozvoje kraje

 

 

Nikola Bradíková, v.z.

oddělení tiskové a vnějších vztahů

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky