Tiskové prohlášení - k přesunu sídla Justiční akademie ČR

09. 08. 2005
[id:3023|autor:Futerová Linda|email:linda.futerova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:724 030 320|aktualizace:]

Nevěřil jsem vlastním uším, když jsem se od senátora Karla Tejnory dozvěděl, že jeho pozměňovací návrh k novele o zvláštní ochraně svědka neprošel,  ale naopak horní i dolní komorou Parlamentu ČR byl odsouhlasen zákon, kam byla zcela nenápadně zakomponována změna sídla Justiční akademie ČR. O tom, že akademie měla až doposud svoje sídlo ve Stráži pod Ralskem, rozhodl již před čtyřmi roky ministr spravedlnosti  Jaroslav Bureš a najednou se dovídám, že by se jejím novým sídlem měla stát Kroměříž. Nechápu to hned z několika důvodů.  Především proč ryze organizační záležitost byla včleněna do zákona. Navíc jde-li o novelu týkající se  ochrany svědků, která se sídlem podobné instituce nemá na první pohled opravdu  nic společného. Podobný postup, kdy se do zákonné úpravy vpašují „pouhá“ dvě slůvka, proto považuji za zcela nestandardní. Podle odborníků jde dokonce za postup nepřípustný a neprofesionální. Zákonodárce se tak z hlediska nově přijímaných legislativních norem dopustil technicky nepřijatelného zásahu, neboť o umístění svých institucí rozhoduje v daném případě ministerstvo spravedlnosti. Celá záležitost ve mně vzbuzuje dojem, že zatímco jedni poslanci a senátoři dobře věděli, kam touto úpravou směřují, jiní ji nejspíš ani nečetli. Jak jinak si vysvětlit, že přesun sídla podpořili  i někteří poslanci a senátoři z našeho kraje. Výslovné ANO pro Kroměříž odhlasovali  poslankyně Ludmila Brynychová a Jitka Vojtilová a poslanci Michal Kraus a Oldřich Němec, což mne mrzí dvojnásob. Právě oni by měli vědět, že ve Stráži pod Ralskem byl během již zmíněných čtyř let vybudován velice kvalitní pedagogický kádr, akademie má výborné technické zázemí a na její vybudování byly vynaloženy nemalé finanční prostředky, které byly částečně čerpány z fondu Evropské unie. Dost dobře si proto nedovedou představit, že tohle všechno zahodíme a akademie se přesune na Moravu. Proti takovému postupu protestuji a jako hejtman Libereckého kraje apeluji na sněmovnu i senát, aby svoje hlasování přehodnotily.

Petr Skokan
hejtman Libereckého kraje