Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Třetí dějství Smart Akcelerátoru Libereckého kraje právě odstartovalo. Zaměří se na vzdělávání i klimatické změny

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 10. 01. 2023 10:07
  • Rozvoj

Sdílet článek

Třetí dějství projektu Smart Akcelerátor Libereckého kraje podpoří v následujících čtyřech letech řadu inovativních nápadů z kraje. V předchozím projektu Smart Akcelerátor II se podařilo rozběhnout velké krajské projekty zaměřené na kybernetickou bezpečnost nebo digitalizaci a na svém kontě má tým akcelerátoru i mnoho dalších aktivit s přímým dopadem do regionu.

„Smart Akcelerátor s pořadovým číslem tři, spuštěný letos v lednu, naváže na aktivity svého předchůdce a přidá řadu nového. Jednou z ambic je vrátit do Liberce prestižní formát konferencí TEDx, dále si projekt klade za cíl vybudovat informační a datový portál Libereckého kraje nebo rozvíjet oblast lidských zdrojů s důrazem na pracovníky generující v kraji vysokou přidanou hodnotu. Konkrétně chceme podporovat podnikavost na školách a aktivně pracovat s doktorandy,” uvedl Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Na projektu pracuje pro Liberecký kraj Agentura regionálního rozvoje, podobně je tomu i v ostatních krajích. Jeho nosným tématem je podpora vědy, výzkumu a inovací v regionu, a to ve velmi širokém spektru aktivit. „Za poslední dva roky jsme vytvořili širokou síť spolupracujících organizací, propojujeme podniky se startupy a s výzkumnými organizacemi, školami, veřejnou správu či neziskovým sektorem. Průběžně hledáme nové a nové podněty, které posunou inovace v našem regionu dopředu,” říká Martina Pšeničková, manažerka projektu a dodává, že v následujících letech se chce ve větší míře zaměřit na přeshraniční spolupráci.

Na jedné straně stojí konkrétní dotační programy, asistenční vouchery určené pro žadatele o velké národní i evropské projekty a také služba Dotační ambulance pro každého, kdo má nápad a hledá veřejné zdroje pro jeho realizaci. Na druhé straně pak stojí rozvoj vlastních projektů. Za zmínku stojí Juniorní centrum pro kybernetickou bezpečnost vznikající při Střední průmyslové škole v České Lípě nebo Evropský digitální inovační hub, o jehož umístění v kraji se rozhodne v prvním kvartálu letošního roku.

Významnou měrou se chce Smart Akcelerátor i nadále zasazovat o modernizaci vzdělávání. Svou roli sehraje i v podpoře startupů a v komunikaci témat vědy, výzkumu a inovací pocházejících z Libereckého kraje veřejnosti. K tomu bude i nadále využívat portál 1012plus.cz a na něj navázané sociální sítě. Pokračovat budou i zmíněné akce v čele s vlajkovou lodí PechaKucha Night, která pravidelně zaplňuje liberecké sály a navštěvují ji diváci z širokého okolí.

Nezanedbatelným tématem akcelerátoru jsou aktuální trendy, jejichž rozšíření v regionu je klíčové pro rozvoj regionu. „Dotkneme se udržitelné energetiky, velkého trendu současnosti, ve hře je podpora expertů ze zahraničí studujících nebo pracujících v kraji a také téma klimatických změn. Ohledně toho jsme v kontaktu se statutárním městem Liberec, které se účastní mise Evropské unie zaměřené na vznik klimaticky neutrálních a inteligentních měst do roku 2030,” uzavřelJiří Ulvr.

smart akcelerátor arr

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky