Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Třiatřicet semestrů ateliéru Buček – Horatschke. Retrospektivní výstava studentských prací se otevírá v Oblastní galerii Liberec

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 23. 11. 2022 08:58
  • Kultura

Sdílet článek

Architekti Jiří Buček a Filip Horatschke rekapitulují své dlouholeté pedagogické působení na Fakultě umění a architektury na Technické univerzitě v Liberci. 33 semestrů, 800 konzultovaných prací a 169 diplomových a bakalářských prací se skrývá v názvu nové výstavy 33-800-169 Ateliér Buček + Horatschke, která se 25. listopadu otevírá v Oblastní galerii Liberec.

Filozofií tohoto ateliéru je předat svým studentům komplexní vzdělání v oboru navrhování staveb, urbanismu, navrhování krajiny, interiérů, přičemž je velký důraz kladen na invenci, koncepčnost a zároveň zodpovědný a cílevědomý přístup. Jednotlivá zadání jsou směřována tak, aby student během studia prošel rozmanitými úkoly z hlediska typologie, charakterů staveb, provozů a konstrukcí. Za dobu svého působení na Fakultě umění a architektury vychoval ateliér řadu pozoruhodných osobností, které dnes působí ve veřejném prostoru. Absolventi Pavel Šťastný, Jitka Pucandlová, Jiří Chmelík, Ivo Pavlík, Jiří Lukáš, Andreas Dzikos, Markéta Bromová, Jan Vondrák a další reprezentují nastupující generaci mladých architektů.

Ateliér architektů Jiřího Bučka a Filipa Horatschkeho je jedním ze základních pilířů naší školy. U obou jeho představitelů se spojuje velká profesionální erudice se schopností studenty dále motivovat a rozvíjet k vlastní tvorbě, vytvářet dostatečně komunikačně otevřené a přitom srozumitelné prostředí pro přemýšlení o architektuře. Ateliér patří u nás mezi nejoblíbenější, studenti se na konzultace svých projektů těší," vysvětluje děkan Fakulty umění a architektury Technické univerzity.

Renomovaní pedagogové vybrali třicet studentských projektů, které budou veřejnosti představeny digitální formou pomocí QR kódu ve speciální instalaci připomínající Manhattan. Půjde o vůbec první samostatné představení ateliéru. K výstavě 33-800-169 Ateliér Buček + Horatschke v Oblastní galerii Liberec bude vydána i publikace, jejímž kurátorem je Adam Gebrian, respektovaný teoretik architektury a bývalý student liberecké školy, který je zároveň i kurátorem výstavy. „Tato výstava je jedním ze způsobů, jak se svými bývalými studenty zůstat v kontaktu, zjistit, jak je studium ovlivnilo, změnilo, kam je nasměřovalo, setkat se a po letech si vyměnit názory a zkušenosti,“ shrnuje jeden z přínosů výstavy Adam Gebrian.

Vernisáž výstavy proběhne ve čtvrtek 24. listopadu 2022 v 18:00 hod. v Atriu Oblastní galerie Liberec. Výstava trvá od 25. 11. 2022 do 19. 1. 2023.

TZ: Oblastní galerie Liberec

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky