Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Trojstrannou zahraniční spolupráci a dvacet let v Evropě připomenou o víkendu Slavnosti Trojzemí

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 22. 04. 2024 14:14

Sdílet článek

Unikátní spolupráci mezi třemi spolu sousedícími městy a regiony si v sobotu 27. dubna 2024 připomenou na Trojzemí v Hrádku nad Nisou. Města Hrádek nad Nisou, Žitava a Bogatynia společně s institucemi Evropské unie a partnery z Německa, Polska a České republiky připravily pestrý mezinárodní program pro všechny věkové kategorie.

Kromě zajímavých a nevšedních kulturních vystoupení interpretů ze všech tří zemí čekají návštěvníky také oblíbené a vyhledávané regionální kulinářské speciality. Akce má také vzdělávací charakter. Veřejnost bude moci během dne diskutovat s politiky o otázkách týkajících se Evropy. K dispozici bude mnoho stánků, ve kterých zájemci naleznou otázky a informace k evropským tématům, přeshraniční spolupráci a zejména k nadcházejícím volbám do Evropského parlamentu, které se v České republice budou konat od pátku 7. do soboty 8. června.

K dispozici bude také Evropský Expres – vláček na kolech, který bude křižovat Trojzemí.  Česká, Německá a Polská republika budou přes řeku Nisu spojeny dvěma mosty. Během pěti minut se tak můžete ocitnout ve třech evropských zemích. Večer již tradičně vzplane oheň tří zemí.

Akce se koná u příležitosti výročí 20 let od vstupu České republiky, Polska a dalších osmi zemí do Evropské unie, které se uskutečnilo 1. května 2004. Oficiální zahájení je ve 12:00. Vstup je zdarma.

Na prezentačním stánku Svazku měst Hrádek nad Nisou, Žitava a Bogatynia bude moci veřejnost také podepsat po celou dobu konání slavností Petici za zlepšení kvality železničního dopravního spojení z Hrádku nad Nisou do německé Žitavy.

Program slavností:

  • 12.00 Oficiální zahájení evropskou hymnou, proslovy starostů Svazku měst Hrádku nad Nisou, Bogatynie a Žitavy, zástupců regionální a evropské vlády
  • 13.00-23.00 Pestrý program na pódiu s kulturními skupinami ze všech tří zemí
    • 13:00 Dechový orchestr Turów (PL)
    • 13:40 The Saxonz (D) – 1. část
    • 14:00 Lokální hudební vystoupení z Bogatynie (PL): IZIZ, Bozena Mazowiecka, Dziecięco - Młodzieżowy Zespół Działający przy Bogatyńskim Ośrodku Kultury, Rozmaryn
    • 15:20 The Saxonz (D) – 2. část
    • 15:45 Schlegler Blasmusikanten – dechový orchestr (D)
    • 17:20 Společný koncert dětí a mládeže z Chemnitz, Zschopau a Chomutova (Sächsische Mozart-Gesellschaft e.V a Základní umělecká škola Chomutov) uvedeno Česko-německým fondem budoucnosti (CZ+D)
    • 18:00 Big'O'Band (CZ)
    • 19:20 Banda Comunale (D)
    • 20:45 ABBA STARS (CZ)
  • 20.00 Tradiční oheň tří zemí

Na místo konání se návštěvníci dostanou veřejnou dopravou, pěšky i na kole. Na místě jsou k dispozici stojany na kola. V případě příjezdu automobilem je parkování zajištěno na české straně u areálu jezera Kristýna. Z tohoto parkoviště bude jezdit od 10:00 hodin každých 15 minut bezplatně na Trojzemí vláček Evropský Expres.

Více informací na: https://zittau.de/cz/europafest

Kontaktní osoba pro dotazy: pí Věra Baumgartnerová, ředitelka Brána Trojzemí, p.o., email: reditelka@branatrojzemi.cz, tel.:605 265 709.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky