Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Turnovská nemocnice má špičkové oddělení pro léčbu střevních onemocnění

Mgr. Fulková Andrea

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 27. 04. 2016 15:33
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Krajská nemocnice Liberec, a.s. dnes slavnostně otevřela v Panochově nemocnici Turnov moderní a v oboru gastroenterologie vysoce specializované IBD Centrum. Zaměřuje se na diagnostiku a léčbu pacientů s Crohnovou nemocí a ulcerózní kolitidou. Přinese pacientům příjemné a klidné prostředí, moderně vybavené endoskopické sály a místnost pro aplikaci biologické léčby. Celková investice do výstavby Centra dosáhla téměř 21 milionů Kč. Centrum patří k nejmodernějším odborným lékařským pracovištím v široké spádové oblasti severovýchodních Čech.

 

Jsem rád, že turnovská nemocnice posílí Liberecký kraj o další špičkové oddělení s moderním lékařským vybavením pro léčbu nemocí zažívacího ústrojí, řekl ve svém projevu při otevření IDB Centra hejtman Martin Půta. Kvalitní zdravotní péče je podle něho jednou z krajských priorit, do které kraj investuje tento rok více než 55 mil. korun. „Není pochyb o tom, že i v tomto lékařském oboru se prevence vyplácí. Liberecký kraj proto míří svoji podporu právě na prevenci, léčebné a osvětové programy a pravidelně do nich investuje bezmála 1,6 mil. Kč ročně,“ doplnil hejtman Půta.

Vznik IBD Centra je podle MUDr. Luďka Nečesaného, MBA, generálního ředitele KNL, a.s. „výzvou pro odborníky z liberecké a turnovské nemocnice pro užší týmovou spolupráci napříč všemi medicínskými obory, protože péče o takto nemocné je velmi složitá a komplexní. Centrum zároveň bude zajišťovat gastroenterologickou péči pro občany Turnova a širokého okolí.“

Centrum vzniklo rozšířením, rekonstrukcí a důkladnou modernizací stávajícího endoskopického pracoviště ve 3. patře objektu „Ambulantního traktu" a navazujících nevyužívaných prostor bývalé novorozenecké jednotky ve 3.NP "Hlavní budovy". Celková rekonstruovaná plocha oddělení je přibližně 450 m2. Výsledkem je moderní, konzultační a diagnostické pracoviště, které je schopno zabezpečit dostatečnou kapacitu zdravotní péče. Nově budou pacientům z Turnova a široké spádové oblasti sloužit 2 endoskopické sálky, dospávací pokoj, prostory pro biologickou léčbu (se 3 lehátky a 5 aplikačními křesly). Důležitou součástí centra je i recepce pro příjem pacientů, rozšířené zázemí pro personál včetně pracovny lékařů a primářky. Samozřejmostí jsou příjemné čekárny se sociálním zázemím i pro vozíčkáře. Většina prostor je nově klimatizována.

„Nové centrum léčby střevních onemocnění patří k nejmodernějším pracovištím Krajské nemocnice Liberec a jsem rád, že našlo prostor v turnovské nemocnici“, řekl Ing. Tomáš Hocke, starosta Turnova. „Věřím, že komorní prostředí turnovského pracoviště přiblíží pacientům výhody menšího zdravotního zařízení. Směrem k lékařům a zdravotníkům dojde k prohloubení vzájemné spolupráce, partnerství a výměně znalostí v rámci naší společnosti,“ dodal starosta Hocke.

Dlouholetý lékař a lékařský náměstek nemocnice Turnov, MUDr. Martin Hrubý komentoval otevření IBD centra těmito slovy: „Zatím vždy, když se někde restrukturalizuje nějaká nemocnice, tak se oddělení zavírají. Já jsem moc rád, že u nás v Turnově naopak nové oddělení otevíráme. Navíc personálně i přístrojově perfektně vybavené.“

Spokojenost a pohodu pacientům zajistí erudovaný personál pod vedením primářky MUDr. Lenky Nedbalové, zkušené lékařky dosud působící v Krajské nemocnici Liberec, a.s. jako zástupkyně primáře gastroenterologie a vedoucí centra pro biologickou léčbu v oboru gastroenterologie. 
V Turnově budu při péči o naše pacienty s nespecifickými střevními záněty klást důraz na mezioborovou spolupráci a komplexnost péče. Do budoucna bych si zde přála založit lokální pacientskou organizaci s edukační a další pomocnou činností,“ zdůraznila MUDr. Nedbalová.  

Celkové náklady na zřízení IBD Centra byly 20 761 896 Kč. Vybudování centra bylo podpořeno dotací na investiční rozvoj Ministerstva zdravotnictví ČR ve výši 8 196 720 Kč. Zbývajících
12 565 176 Kč zaplatila Krajská nemocnice Liberec, a.s. z vlastních prostředků.  Stavební práce, realizované firmou SYBAN s.r.o. vyšly na 10,5 mil. Kč, nábytek na oddělení stál 862 000 Kč. Vybavení moderní zdravotnickou a přístrojovou technikou vyšlo ona 9,4 mil. Kč. V rámci projektu centra byla pořízena endoskopická věž s enteroskopem a gastroskopem, 4 endoskopy, 2 zobrazovací monitory, 7 infúzních pump, sušící skříně, automatický dezinfektor, 4 pacientské monitory,
2 zákrokové stoly, 5 transportních lehátek a 5 aplikačních křesel. Celý projekt od prvotní myšlenky zabral téměř rok a půl projektových a přípravných prací. Samotná realizace pak trvala pouhé 4,5 měsíce. 

Liberecký kraj v roce 2016 směřoval finanční podporu v celkové výši 55 300 000 Kč do těchto zdravotnických zařízení:

Léčebna respiračních nemocí Cvikov, p.o.

7.800.000 Kč

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, p.o

3.500.000 Kč

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s.

33.000.000 Kč

Nemocnice Jablonec nad Nisou, p.o.

5.000.000 Kč

Masarykova městská nemocnice v Jilemnici, p.o.

3.000.000 Kč

Nemocnice s poliklinikou v Semilech, p.o.

2.000.000 Kč

Nemocnice následné péče v Lomnici nad Popelkou, p.o.

500.000 Kč

Ústav chirurgie ruky Vysoké nad Jizerou, p.o.

500.000 Kč

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky