Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Týden bezpečnosti v Libereckém kraji se věnoval zejména mladým cyklistům a motocyklistům

Mgr. Langer Jiří

  • 30. 09. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8828|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Bezpečně v jedné stopě bylo téma druhého letošního Týdne bezpečnosti, který vyhlásil Liberecký kraj společně s partnery. Od 19. 9. do 26. 9. 2009 věnoval Liberecký kraj zvýšenou pozornost zejména řidičům jednostopých vozidel a to jak motocyklistům tak i cyklistům.

Aktivity, které byly v rámci týdne bezpečnosti realizovány:

 

Sobota 19. 9. 2009, obec Deštná, Českolipsko

 

 

 

Liberecký kraj společně s Policií ČR, Záchranným týmem Českého červeného kříže a sdružením stopnehodam.cz připravili pro motocyklisty prezentaci, při které motocyklisté mohli načerpat spoustu znalostí týkající se bezpečné jízdy na motocyklu, vyzkoušet si základy první pomoci a zároveň si zasoutěžit o kurz bezpečné jízdy na mosteckém autodromu.

 

V rámci této akce Policie zkontrolovala 160 motocyklistů. Většina z nich pak neváhala využít možnosti posedět ve stánku Libereckého kraje, vyplnit soutěžní test a dozvědět se důležitá fakta jak se na silnicích pohybovat bezpečněji a jak předcházet zbytečným mnohdy velmi závažným zraněním.

Neděle 20. 9. 2009, obec Nové město pod Smrkem, Frýdlantsko

 

 

V neděli se připojil Liberecký kraj společně se Záchranným teamem českého červeného kříže a dalšími partnery ke křesťanskému srazu motocyklistů v Novém městě pod Smrkem. V rámci programu, který probíhal již od pátku, bylo k vidění celá řada zajímavých hostů. V neděli předvedl Hasičský záchranný sbor společně s Červeným křížem ukázku vyproštění osob z havarovaného vozidla. Tým silniční bezpečnosti pak poukázal na bezpečnostní prvky při jízdě na motocyklu.

 

 

Pondělí 21. 9. 2009, obec Manušice, Českolipsko

 

 

 

V pondělí 21.9 Liberecký kraj společně s Městskou Policií v České Lípě uspořádal krátkou prezentaci na cyklostezce Varhany, konkrétně v obci Manušice. Tématem akce byla jak jinak než bezpečnost pří jízdě na kole. Kolemjedoucí cyklisté měli opět možnost soutěžit o hodnotné ceny a zároveň nabýt potřebné informace.

 

 

Pondělí 21. 9. 2009 – pátek 25. 9. 2009, Dětské dopravní hřiště, Jablonec nad Nisou

 

 

V pondělí rovněž startovaly na dětském dopravním hřišti v Jablonci „Dny pro cyklisty a začínající motocyklisty“. Městská Policie Jablonec připravila společně s Libereckým krajem a autoškolou Hlavatý Jablonec nad Nisou, program pro školní skupiny, resp. pro žáky 9. tříd. Tato skupina účastníků silničního provozu patří mezi velmi ohrožené. Jsou ve věku, kdy zvažují přechod s kola na jiný dopravní prostředek a sice maloobjemový motocykl. Pořadatelé akce zvolili program, který upozornil na možná nebezpečí a seznámil je s nutností chránit sebe a dávat pozor na ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Zpestřením těchto dní bylo čtvrteční vystoupení Michala Balaše, mistra republiky v trialu. Kromě úterý, kdy byl program přerušen, bylo každý den dopravní hřiště zaplněno žáky jabloneckých škol. Celkem prošlo dny pro mladé a začínající řidiče 450 žáků.

 

Úterý 22. 9. 2009, Kongresové centrum Babylon, Liberec

 

Kongresové centrum Babylon hostilo mezinárodní Den bez aut v Liberci. Od 9:00 hod do 14:00 hod byl pro děti připraven dopravně naučný program, na jehož sestavení se podílela Policie ČR a Záchranný tým Českého červeného kříže. Na 700 dětí, které prošly všechna stanoviště a aktivně se zúčastnily programu, obdrželo dárky v podobě reflexních materiálů od Libereckého kraje.

 

V odpoledních a večerních hodinách pak proběhl ve spolupráci s občanským sdružením Cyklisté Liberecka průjezd cyklistů Libercem. Za přítomnosti Martina Seppa, náměstka hejtmana pro resort dopravy a dalších hostů byla slavnostně otevřena nová cyklostezka v horní části ulice Husova v Liberci. Po průjezdu Libercem byla uspořádána v kongresovém centru Babylon, krátká prezentace o cyklistické dopravě v Libereckém kraji.

 

 

Čtvrtek 24. 9. 2009, cyklostezka U Nisy, Liberec

 

Obdobu pondělního programu na cyklostezce Varhany uspořádal Liberecký kraj společně s Městskou policií Liberec, tentokráte na cyklostezce U Nisy. Návštěvníci stánku Libereckého kraje a Červeného kříže měli možnost vyzkoušet si první pomoc, děti pak soutěžit o ceny.

 

Čtvrtek 24. 9. 2009 – pátek 25. 9. 2009, obchodní centrum Géčko, Liberec

 

 

Ve čtvrtek začala dvoudenní prezentace týmu silniční bezpečnosti Libereckého kraje v obchodním centru Géčko. Prezentovanými tématy byly především bezpečná jízda na kole a na motocyklu. Dále byla prezentována tématika bezpečné jízdy dětí ve vozidle. Návštěvníci expozice se seznamovali se zásadami bezpečného používání dětských zádržných systémů.

 

Sobota 26. 9. 2009, Letiště, Liberec

 

 

V sobotu proběhl na letišti v Liberci druhý letošní „Den s dopravou“. Den plný aktivit s tématikou bezpečnosti silničního provozu navštívilo cca 1800 lidí, převážně dětí. Pozvánku přijali i některé dětské domovy v Libereckém kraji. Dnem s dopravou byl ukončen „Týden bezpečnosti v Libereckém kraji“. Liberecký kraj se i nadále bude věnovat všem ohroženým skupinám účastníků provozu na pozemních komunikacích.

„Týdny bezpečnosti v Libereckém kraji, které pořádáme dvakrát do roka, mají za cíl upozornit na všudypřítomné nebezpečí na našich silnicích. Po tématech „Mladý řidič“ a „Bezpečnost ve městech“ jsme tentokrát zvolili téma „Bezpečně v jedné stopě“. V rámci týdne plného aktivit se nám podařilo oslovit několik tisíc lidí a podpořit dopravní výchovu. Doufáme, že nehody cyklistů a motocyklistů, kterým jsme tento týden věnovali, budou ubývat a podaří se předcházet mnohdy zbytečným zraněním,“ uvedl Martin Sepp, náměstek hejtmana pro resort dopravy.
 

 

 

 











 

 

 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky