Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Týden knihoven 2019 přinese rande naslepo i slam poetry

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 16. 09. 2019 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Řadu akcí do Libereckého kraje přinese nadcházející Týden knihoven. Letošní, již 23. ročník této celostátní akce na podporu četby se uskuteční v týdnu od 30. září do 6. října, přičemž v regionu se do této akce zapojují nejen knihovny, ale i Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě.

„Knihy provází většinu lidí celým životem. A právě knihovny jsou místa, jejichž služby velká část z nás využívá, protože nemůžeme koupit každou knihu, která nás zaujme. Knihovny se ale stávají postupem času i prostorem pro setkávání, pořádání besed a dalších akcí. Jsou tak mnohem živějšími místy, než bylo před poměrně nedávným časem běžné. Platí to i v Libereckém kraji a je to tak dobře,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Vlastivědné muzeum a galerie si v rámci týdne knihoven připravilo akci věnovanou 30. výročí sametové revoluce. V knihovně muzea se uskuteční výstava Libri prohibiti – přiblíží zakázané knihy v době normalizace a životní osudy autorů knih, kteří byli nepohodlní tehdejšímu režimu. Na 5. říjen si pak Vlastivědné muzeum a galerie připravilo již 4. ročník burzy knih, gramodesek a jiných tiskovin. Součástí Týdne knihoven bude i dílna, ve které si zájemci vytvoří trikolóru.

Krajská vědecká knihovna v Liberci si připravila spoustu zajímavých akcí. Jednou z nich je i událost, nazvaná Rande naslepo s knihou. Spočívá v tom, že v oddělení pro děti a mládež si bude možné vypůjčit knihu zabalenou v neprůhledném obalu. A až doma čtenář zjistí, zda se trefil do svého vkusu.

Začátek Týdne knihoven Krajská vědecká knihovna zahájí přednáškou Jana Hněličky a Václava Kříčka s názvem Liberec ve víru událostí podzimu 1938 – 1939.  O tom, jak lidé znají knihovnu, se přesvědčí v úterý 1. října, kdy se koná netradiční procházka knihovnou a jejím zákulisím.  Pro děti pak pořadatelé na sobotu uchystali dopolední pohádku v podání loutkového souboru Kordula Liberec.

Knihovna v Turnově si i letos připravila pro každou cílovou skupinu jiný program. Tématem bude regionální historie. Týden knihoven v Turnově zahájí cyklem dílen pro školy na toto téma a celý týden uzavřou akcí Netradiční knihovna s pestrou a zajímavou nabídkou.

Do akce se zapojila i semilská knihovna; mezi nejzajímavější program tu bude patřit přehlídka slam poetry. Semilští středoškoláci z 2. – 4. ročníků zaplní sál kina Jitřenka ve dnech 1. a 2. října. Tuto jevištní lahůdku neupřou ani veřejnosti; mistři v zmiňované disciplíně se představí v úterý 1. října od 18 hodin. Představí se i česká špička slamu: mistr republiky 2014 Anatol Svahilec, mistr republiky 2017 Dr. Filipitche a dvojnásobná vítězka Femislamu Karin.

V letošním roce opět navázal Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky na spolupráci se spolkem Wikimedia a vyzval knihovníky z celého Česka, aby se zapojili do tvorby Wikipedie přidáním článku a fotografie o svých bibliotékách právě na stránky Wikipedie. Nejlepší příspěvky čeká v rámci Týdne knihoven ocenění.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky