Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Týden knihoven je za rohem. Přiblíží sovětskou okupaci i ženy kolem Boženy

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 23. 09. 2022 14:51

Sdílet článek

Po roce se opět blíží tradiční Týden knihoven, plný nejrůznějších akcí a zajímavostí. I liberecká Krajská vědecká knihovna se k této kampani každoročně připojuje. V letošním 25. ročníku, který se opět koná v prvním říjnovém týdnu nového školního roku znovu uchystala pestrou nabídku služeb a kulturních a vzdělávacích pořadů pro děti i dospělé.

„Chceme být místem, které nabízí vzdělávání a kulturu, místem, které potěší a nabídne možnost smysluplného trávení volného času. Věříme, že v rámci kampaně Týden knihoven se nám podaří do knihovny přilákat i Ty, kteří zatím neměli příležitost se s knihovnou potkat,“ vysvětluje Dana Petrýdesová, ředitelka knihovny.

Děti se mohou těšit na oblíbené Rande naslepo s knihou nebo na sobotní dopolední pohádku s názvem Pták Žal, kterou knihovna nabídne 8. října v 10 hodin. Se svými rodiči či prarodiči si mohou zasoutěžit v zábavném literárním kvízu Rozuteklé příběhy a především se  mohou v Týdnu knihoven registrovat zdarma.

Nadto knihovna zcela nově rozjede čerstvou novinku – kurz základů elektřiny a magnetismu pro zvídavé děti, nazvaný Elektrohrátky, jenž se uskuteční v úterý 4. října v 17 hodin. Pro děti, které rády zpívají a hrají na rozličné bubínky a rytmické nástroje, pořadatelé připravili nový hudební pořad s názvem Muzizvuky, jenž se poprvé uskuteční také v úterý 4. října od 16 hodin.

Teenagery a všechny mladé duchem zaujme soutěžní klání o nejrychleji vyřešenou únikovou hru Případ ztracené knihy, do nějž se mohou v Týdnu knihoven přihlásit. Po celý týden  v Hudební knihovně budou čekat audioknihy na gramofonových deskách z fondu naší knihovny, které si lze vypůjčit domů nebo rovnou přehrát na novém gramofonu a s novými sluchátky.

„Knihovny v celé republice se snaží přivést ke čtení nové zájemce, a to zejména z řad dětí. A právě zajímavé programy mohou této snaze pomoci. Knihovníci musí nacházet skutečně kreativní cesty, jak nové čtenáře a zájemce o život v knihovně získat. Dnes už knihovny nejsou jen místy, kde se půjčují knihy. Odehrává se tam mnoho zajímavého a často překvapivého. Knihovny se staly vlastně svého druhu komunitními centry,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

I v nabídce jednotlivých pořadů přinese Týden knihoven leccos zajímavého. V pondělí 3. října v 18 hod. promítne knihovna dokumentární film Jana Šikla Rekonstrukce okupace o invazi sovětských vojsk do Československa v srpnu 1968, který obsahuje množství dosud nezveřejněných záběrů z různých míst v republice včetně Liberce. V úterý 4. října v 17.30 se zájemci o vojenskou historii mohou připojit ke komentované prezentaci Atypických objektů lehkého opevnění, kterou pořádá Muzeum lehkého opevnění Na Pomezí v Tesařově. Ve středu 5. října v 18 hodin se koná komponovaný literárně-hudební pořad Ženy kolem Boženy o ženských osobnostech, které ovlivnily život největší české spisovatelky.

K aktuálnímu celostátnímu společnému tématu všech knihoven, jímž je udržitelnost, se vztahuje závěrečná přednáška cyklu O vodě a s vodou, která nese název Vše o vodě. Do tajů vodního hospodářství zavede Petr Vít, a to ve čtvrtek 6. října v 18 hodin.

V Týdnu knihoven najdou svůj prostor i senioři. Ve spolupráci s poradenským portálem Neztratit se ve stáří totiž knihovna připravuje na pátek 7. října Poradenský den pro seniory a jejich blízké s nabídkou odborných přednášek a bezplatného poradenství. Veškeré podrobnosti k nabídce Týdne knihoven najdou zájemci na webových stránkách knihovny v sekci Aktuálně a v Kalendáři akcí.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky