Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Týdny pro neziskový sektor zavedou do knihovny za řemeslem a řemeslníky

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 15. 02. 2023 15:20
  • Rozvoj

Sdílet článek

Příležitost vyzkoušet si řemeslo, kterým se živí regionální výrobci, budou mít v pondělí a úterý 20. a 21. února návštěvníci Krajské vědecké knihovny v Liberci. V rámci programu Krajských týdnů pro neziskový sektor se zde po oba dva dny konají Dny s řemeslem. Jarní prázdniny tak lze zahájit třeba výrobou motýlka.

Setkání s řemeslníky doplní výstavu projektu Liberecký kraj sobě ve 2. patře liberecké knihovny. Ta představuje průřez produkcí regionálních výrobců v Libereckém kraji, kteří se sdružují na webové platformě https://www.lksobe.cz/. Ta nabízí jednoduchou cestu, jak si najít výrobek či konkrétního řemeslníka v blízkém okolí.

„Podpora místních řemeslníků a producentů je důležitým tématem, kterému se kraj věnuje prostřednictvím projektu Liberecký kraj sobě,“ uvedl Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. „Věřím, že když si lidé uvědomí, kolik práce taková produkce obnáší a že za ní stojí konkrétní lidé, rádi budou v budoucnu více nakupovat regionální výrobky. Je to dobré nejen pro lokální ekonomiku, ale i pro životní prostředí, protože produkty neputují přes půlku světa. Mnohdy vyrostly nebo je vyrobil právě někdo v sousedství.“

Dny s řemeslem se v Krajské vědecké knihovně konají v pondělí a úterý 20. a 21. února od 10 do 17 hodin. Návštěvníkům se představí keramička Soňa Růžičková, která předvede práci na hrnčířském kruhu a sklářka Marie Růžičková. S ní si děti i dospělí vyrobí skleněnou vážku či motýla. V pondělí se přidá kreativní dílna pod značkou Krasohrátky, v níž budou vznikat kreativní sady k domácímu tvoření; malování na sklo si zájemci vyzkouší se sklářkou Hanou Součkovou Cimplovou. V úterý je vystřídá korálková dílna s Lídou Dutou z firmy JM Koral. Všechny řemeslnice a jimi představované firmy jsou nositeli značky Regionální produkt Jizerské hory.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky